Stroomstoring Noord Holland verholpen

27-03-2015 10:08

Een grote stroomstoring heeft er vrijdagmorgen voor gezorgd dat grote delen van Noord Holland zonder stroom kwamen te zitten. Het openbaar vervoer in Noord Holland kwam stil te liggen en ook op Schiphol landde er geen vliegtuigen meer. Wel zal de NS nog de hele dag problemen ondervinden met het treinverkeer. Na enkele uren werd de stroomvoorziening langzaam weer hervat. Een overzicht van de verschillende updates leest u hieronder.

Einde liveblog

Update 14.33
De stroomstoring die Noord-Holland vandaag heeft getroffen, is de grootste stroomstoring ooit in Nederland. Ruim één miljoen huishoudens zaten zonder stroom, meldt netwerkbeheerder Liander.

Update 10.56
In grote delen van Noord Holland is er weer stroom.

Update 10.49
RTVNH meldt dat de zitting in de rechtbank van Amsterdam tegen Willem Holleeder is gepauzeerd vanwege de stroomstoring.

Update 10.46
In delen van Amsterdam begint de stroomvoorziening weer op gang te komen, onder meer in stadsdeel West.

Update 10.44
Rampenzender NPO Radio 1 is uit de lucht en is niet te ontvangen.

Update 10.42
Delen in regio Noord Holland hebben weer stroom.

Update 10.37
De stroomstoring heeft grote invloed op het luchtvaartverkeer. Alle inkomende vluchten kunnen momenteel niet landen.

Update 10.36
Hoe lang er geen treinen rijden is nog onbekend, aldus een NS-woordvoerder. Het bedrijf is momenteel aan het inventariseren welke treinen niet rijden, waar mensen zijn gestrand, hoe die worden weggehaald van die plekken en hoe gestrande reizigers op stations kunnen worden geholpen op hun vervolgreis.

Update 10.30
In grote delen van Noord-Holland heeft de Rabobank de vestigingen gesloten door de stroomstoring. De bank zegt op Twitter te hopen de klanten weer snel van dienst te kunnen zijn.

Update 10.27
Alle stoplichten in Amsterdam zijn uitgevallen.

Update 10:17
De stroomstoring die grote delen van Noord-Holland vrijdagochtend treft, is veroorzaakt door een defect in een hoogspanningsstation in Diemen. Dat meldt netbeheerder Tennet.

Grote delen van Noord-Holland, inclusief stukken van Amsterdam zitten vrijdagmorgen zonder stroom. Ziekenhuizen, het mediapark in Hilversum en Schiphol hebben er ook last van. Ook viel in de Bijmer in Amsterdam tijdelijk het mobiele telefoonnetwerk weg.

Treinverkeer

Door de stroomstoring rijden er ook geen treinen. Zo rijden van en naar Schiphol geen treinen. De stroom is uitgevallen van Alkmaar tot Hilversum. Boven Utrecht/Leiden en in de Flevopolder rijden geen treinen, aldus de NS vrijdag.

Media hebben last

Ook media die gevestigd zijn in Amsterdam ondervinden grote problemen. Het pand van Sanoma in Hoofddorp is uit voorzorg ontruimd omdat de alarmering niet meer werkt, zo meldt het bedrijf op Twitter. Daardoor is ook de redactie van Nu.nl getroffen.