Buitenland

NS rijdt met gevaarlijke treinen

27-03-2015 07:51

De NS rijdt al jaren met gevaarlijke oude treinen van het type Mat 64, die makkelijk kunnen ontsporen na een aanrijding en daarbij een enorme ravage aanrichten. Dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf.

Ravage

De Telegraaf deed dat onderzoek naar aanleiding van het ongeluk in Teuge. Daar ontspoorde afgelopen zondag een trein, nadat het op een auto botste. Door rondvliegende brokstukken was de ravage zo groot, dat het een week duurde voordat het spoor gerepareerd was. Het treinverkeer tussen Apeldoorn en Deventer lag daardoor bijna een week stil. SP-Kamerlid Bashir heeft om opheldering gevraagd.

Gevaar

Volgens De Telegraaf waarschuwde de Inspectie Verkeer en Waterstaat waarschuwde zeven jaar geleden al voor het gevaar dit type treinen, die in de volksmond hondekop worden genoemd. Vastgesteld werd dat in het geval van een aanrijding de kans op ontsporingen buitengewoon groot was. ‘De oorzaak zijn de relatief lichte loopdraaistellen aan de kop van de trein en het ontbreken van een baanschuiver bij dit type materieel,’ aldus de onderzoekers in 2008.