Buitenland

Twintig doden bij bezetting Somalisch hotel door al-Shabaab

28-03-2015 09:45

Twintig mensen hebben een aanval op een hotel in Somalië niet overleefd. Ook negen terroristen van al-Shabaab zijn omgekomen bij de aanslag in de hoofdstad Mogadishu, meldden politiemedewerkers zaterdagochtend volgens CNN. Zeker twintig mensen raakten gewond.

De militante moslims vielen vrijdag het hotel binnen en gijzelden een aantal mensen, nadat buiten een autobom was ontploft. De politie belegerde het hotel en wist vrijdag al zes terroristen te doden. Het duurde echter tot zaterdagochtend, voordat de agenten het hotel konden uitkammen op zoek naar de laatste aanvallers en boobytraps.

Bedreiging voor gezag

Volgens al-Shabaab zijn de gedode mensen regeringsmedewerkers. “We hebben hen gedood die bij de regering horen en de burgers laten gaan”, zei een woordvoerder van de terreurgroep tegen persbureau Reuters. Onder anderen Yusuf Mohamed Ismail Bari-Bari, de Somalische vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties in Zwitserland, is gedood.

Al-Shabaab vormt al jaren een bedreiging voor het zwakke Somalische gezag. De jihadistische groepering is in 2011 door een Afrikaanse legermacht uit de hoofdstad verdreven, maar heeft daarbuiten nog steeds voet aan de grond. De groep pleegt regelmatig aanslagen, die met name zijn gericht tegen de regering. In februari was ook al een hotel in Mogadishu het doelwit. Toen pleegden een man en een vrouw die vermoedelijk uit Nederland kwamen een aanslag, waardoor tientallen mensen omkwamen.

(ANP)