Turkse aanklager in zaak dode tiener Berkin Elvan overleden na gijzeling

31-03-2015 20:34

Een gewapende linkse beweging in Turkije heeft dinsdag de aanklager in de zaak Berkin Elvan urenlang gegijzeld in het gerechtsgebouw van Istanboel. Dat schrijft onder meer het Turkse Sabah.

Overleden

De Turkse politie beëindigde de gijzeling in de rechtbank. Daarbij raakte de gegijzelde aanklager Mehmet Selim Kiraz zwaargewond. Hij is later aan zijn verwondingen overleden. De twee gijzelnemers zijn gedood, aldus de politiechef. Kiraz is overgebracht naar het ziekenhuis.

Aanval door politie

De politie begon de bevrijdingsactie nadat er schoten waren gehoord in de ruimte waar de terroristen en Kiraz waren.

Speciale eenheden van de politie waren al plaatse en voerden een aanval uit op het gebouw. Eerder die dag werden al schoten gehoord. De Turkse autoriteiten hadden tot 15.36 uur de tijd om de eisen van de ‘Revolutionary People’s Liberation Party-Front’ in te willigen.

De militanten wilden dat alle verantwoordelijken voor de dood van Elvan live zouden bekennen schuldig te zijn aan Elvan’s overlijden, anders doodden ze de aanklager.

De politie was lange tijd in gesprek met de gijzelnemers. Hun ultimatum van 15.36 uur was toen al verstreken.

Volkstribunaal

De schuldigen voor de dood van de tiener moesten van de linkse terreurclub na hun bekentenis voor een ‘volkstribunaal’ berecht worden. Verder moest iedereen die ooit is berecht voor deelname aan solidariteitsbetogingen voor Elvan worden vrijgesproken.

“The security forces who arrived at the scene heard two gunshots as they tried to open the room’s door. The floor where the prosecutor’s office is located was evacuated and intense security measures were taken, while police teams, ambulances and firefighters were deployed to the courthouse.”

Bron: Sabah

Tiener overleed na politieaanval

De aanklager was gegijzeld door de terreur-organisatie DHKP-C in het gerechtsgebouw in de Turkse hoofdstad. De zaak ‘Berkin Elvan’ draait om de gelijknamige tiener die na een coma van 269 dagen overleed, als gevolg van verwondingen die hij opliep tijdens politieoptreden bij een protestactie in 2013. Hij kreeg een traangasgranaat op zijn hoofd.

‘Elvan wilde alleen brood kopen’

De tiener zou enkel brood hebben willen kopen, toen hij zich opeens te midden van de demonstranten bevond. Diverse radicale groeperingen omarmden Elvan als symbool van hun strijd. DHKP-C wordt in Turkije beschouwd als een terroristische organisatie. Ze voerde onder meer liquidaties en zelfmoordaanslagen uit.