Binnenland

Vier op de tien jongeren online seksueel benaderd

07-04-2015 07:04

Vier op de tien jongeren is ooit op internet door een onbekende op een seksueel getinte manier benaderd. Het gaat hierbij om erotische opmerkingen, een toegestuurde foto of pikante voorstellen. Driekwart van de jeugd die dit overkwam, was minderjarig.

15 procent van de minderjarige jongeren heeft wel eens meegemaakt dat de onbekende ook daadwerkelijk probeerde een seksafspraak te maken. De jongeren kregen het contact via social media of een chatbox op internet. Het ging om mensen die zij niet kenden.

Dit blijkt volgens het AD uit het Eenvandaag Jongerenpanel in de uitzending van de Nationale Misdaadmeter dinsdagavond, naar het onlinegedrag van jongeren tussen 12 en 24 jaar. Meisjes worden vaker online seksueel benaderd door onbekenden dan jongens. De helft van alle meisjes heeft dit meegemaakt, tegen een derde van de jongens.

Meiden zijn ook duidelijker dat ze hiervan niet zijn gediend: twee derde van de meisjes kapte het gesprek direct af, tegenover een kwart van de jongens. Ruim een derde van de jongens zette het gesprek voort. Bij de meiden deed 6 procent dat.

Anp/TPO