Binnenland

Update: studenten zeggen niet wanneer ze vertrekken

08-04-2015 07:55

Update: 08.15 uur: De studenten die al weken het Maagdenhuis bezet houden, willen niet zeggen wanneer ze van plan zijn te vertrekken. ,,De acties worden op een andere en hardere manier voortgezet. We weigeren onder dwang van juridische procedures het Maagdenhuis te verlaten”, liet een student van de Nieuwe Universiteit weten. Het bestuur liet woensdag weten dat de bezetters zondagavond weg zouden gaan.

De studenten die al weken het Maagdenhuis bezet houden, vertrekken zondagavond om 21.00 uur. Dat hebben de bezetters en het bestuur van de Universiteit van Amsterdam met elkaar afgesproken, liet een woordvoerder van de UvA woensdagochtend weten. De studenten houden woensdagochtend een persconferentie om het vertrek toe te lichten.

De studenten, verenigd in de Nieuwe Universiteit, hebben voor komend weekend een festival georganiseerd. Mogelijk is dit de reden waarom ze pas zondag vertrekken.

Het protest begon op 13 februari met de bezetting van het Bungehuis. Nadat dit UvA-pand door de politie werd ontruimd, trokken de studenten naar het Maagdenhuis. Dit bestuurspand van de UvA was eind jaren zestig ook het middelpunt van een wild studentenprotest. De redenen om te protesteren, komen zelfs deels overeen: meer inspraak op de plannen en het beleid van de universiteit.

De UvA liet half maart al weten in tien ‘uitgangspunten’ tegemoet te komen aan de wensen van studenten en docenten. De universiteit gaat onder meer de medezeggenschap versterken, openheid geven over de financiĆ«n en de hal van het nu nog bezette Maagdenhuis gebruiken voor debatten. De actievoerders noemden deze handreikingen echter “te vaag en te algemeen”. “Ze herstellen op geen enkele manier het vertrouwen.”