Buitenland

Franse vakbond in Montpellier eist speciale bus voor vervoer Roma’s want ‘die stinken’

09-04-2015 16:05

In het Zuid-Franse Montpellier eist de vakbond van buschauffeurs een speciale bus voor het vervoer van lokale Roma. Roma-passagiers verspreiden volgens vakbondswoordvoerder Dominique Granier ‘een ondraaglijke stank’. “Het is een concreet sanitair probleem, een heuse plaag.” 

Volgens Granier, die benadrukt ‘niets tegen die mensen te hebben’, moeten de Roma in de toekomst maar in een speciaal voor hen ingelaste bus worden vervoerd ‘temeer omdat dit probleem al jaren speelt en er niets gebeurt’.

De krant Midi Libre berichtte over de stankoverlast op lijn 9, waarmee de Roma van hun kamp Grammont naar de Place de France reizen – waar ze overstappen op de tram – en over de verontwaardigde reacties die het voorstel van een aparte Roma-bus uitlokte. “Het is een schande,” zei Bernard Gotis van een concurrerende vakbond tegen de krant Libération. “Ja, er hangt een vieze lucht in de bus als er Roma inzitten, maar dat is niet hun schuld. Dat komt doordat zij zozeer in de steek gelaten worden dat zij in hun kamp maar één kraan tot hun beschikking hebben. Het zijn geen beesten! We moeten ons tegen armoede verzetten en ons niet tegen de armen keren. Geen apartheid in Montpellier.”

Volgens Franse media besloten chauffeurs en controleurs op lijn 9 de afgelopen maanden een aantal malen om rechtsomkeert te maken en de bus weer naar de remise te rijden omdat de stank aan boord niet meer te harden was. Zij schakelden de arbodienst in, die constateerde dat de situatie op lijn 9 inderdaad ondraaglijk was en dat er van bus moest worden gewisseld.

Critici wijzen erop dat een van de klagers, Djamel Boumaaz, in de gemeenteraad van Montpellier zit voor het rechtse Front National. Die partij pleit onder de slogan ‘Ça suffit!’ (‘Genoeg is genoeg’) voor een ‘massieve onttakeling’ van Roma-kampementen in Frankrijk.