Binnenland

Ophef binnen PvdA, radicale koerswijziging Samsom geëist

09-04-2015 06:43

De onvrede binnen de PvdA groeit. PvdA-Kamerleden Mei Li Vos en Lutz Jacobi brengen de coalitie in het nauw door openlijk een lijvig manifest te steunen van opstandige PvdA’ers. In het schrijven wordt een radicale koerswijziging van voorman Diederik Samsom geëist, schrijft De Telegraaf op de voorpagina.

“Soms moeten er harde noten gekraakt worden over verkeerde keuzes. Die tijd is nu gekomen”, zegt het stuk waarover het tweetal hun steun uitspreekt.

Als de twee Kamerleden voet bij stuk houden, kan het kabinet in de gevarenzone komen. De coalitie verliest zonder hun steun haar krappe meerderheid in de Tweede Kamer.

Het manifest ’Met vertrouwen linksom’ is geschreven door twee actieve PvdA-leden. Het krijgt steun van prominente en minder prominente politici. Ze willen het vertrouwen in de partij herstellen met een eisenpakket van onder meer een werkgelegenheidsplan, duurzame groei en nivelleren.

Vos zegt donderdag echter tegen het ANP dat ze het manifest niet heeft ondertekend, maar de opstellers positieve kritiek heeft geleverd. “Het is een prima manifest, ik kan in me in veel dingen vinden, maar niet in alles.”

Ze heeft de opstellers vooral meegegeven dat het stuk veel te lang is. Ze is benieuwd hoe zij hun wensen in moties gaan omzetten. Jacobi adviseerde ook en steunt het manifest wel, liet ze weten.

Volgens Vos is het onzin dat hun actie tot gevaar zou leiden voor de coalitie. Die leunt op een kleine meerderheid in de Tweede Kamer.

Een woordvoerder van PvdA-leider Diederik Samsom laat weten dat de PvdA-top de discussie zaterdag zal aangaan en dat niet nu via de media doet.

Anp/TPO