Binnenland

ISIS wilde aanslagen plegen in Nederland en Marokko

13-04-2015 14:37

Met update – Een terreurcel van ISIS (Islamitische Staat) wilde aanslagen plegen in Marokko en Nederland. De Marokkaanse en Nederlandse autoriteiten wisten dat echter te voorkomen. Vijf leden van de terreurcel werden in Marokko opgepakt, een zesde in Nederland, aldus het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maandag.

Update 15.43 – De Nederlandse verdachte die betrokken zou zijn bij een opgerolde terreurcel, moet dinsdag voor de rechter verschijnen in Rotterdam. Het gaat om de 27-jarige Mohamed B., die verdacht wordt van voorbereiding van een aanslag op de politie. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag gezegd. Het gaat om een zogeheten pro-formazitting.

Marokko speelde informatie door aan Nederland

Vijf leden van de groep zouden geweld hebben gepland in Marokko, een zesde lid zou bommen en vuurwapens hebben willen gebruiken tegen veiligheidsbeambten in Nederland. In Marokko ‘planden de leden van de terreurcel specifieke terreurdaden, waaronder de moord op mensen van wie zij vinden dat ze tegen de idealen van ISIS zijn’, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De zes leden van de terreurcel ‘hielden geheime bijeenkomsten’ en kregen training in een bos in de buurt van de noordelijke kustplaats Nador. De Marokkaanse autoriteiten speelden hun informatie door aan Nederland, waardoor die het in Nederland wonende lid konden oppakken.

26-jarige Marokkaan

De arrestatie in Nederland van een lid van een ISIS-terreurcel, is niet recent verricht. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaat het om een oude zaak, waarbij in oktober in Amsterdam een 26-jarige Marokkaan is opgepakt omdat hij een aanslag op politieagenten zou voorbereiden.

ANP