Binnenland

‘Niet moskeebestuur maar school en kinderdagverblijf wilden ‘afscheidingsmuur’ in Gouda’

13-04-2015 14:45

De vraag om een ‘muur’ tussen de moskee van het islamitisch centrum El-Wahda in Gouda en de speciale school De Ark en medisch kinderdagverblijf Gemiva, zou vanuit de school en het dagverblijf zelf zijn aangevraagd. De drie partijen in Gouda proberen al enige tijd samen huisvesting te vinden in de voormalige Prins Willem Alexanderkazerne.

Volgens de gemeente Gouda zijn De Ark en Gemiva zelf verantwoordelijk voor de voorgenomen scheiding. Dat blijkt uit de recente beantwoording van Kamervragen van minister Van der Steur (Veiligheid & Justitie). Eerder werd bekend dat het bestuur van El-Wahda de scheiding zou willen, zodat mannen in de voorbereiding op het gebed niet zouden worden geconfronteerd met leidsters en werkneemsters van de school en het dagverblijf.

Scheiding kerk en staat

SP-Kamerlid Sadet Karabulut had op 11 februari aan de minister gevraagd: “Vindt u dat er sprake is van een scheiding van kerk en staat nu de gemeente Gouda mee wil werken aan de wens van een moskeebestuur om vrouwen in de openbare ruimte buiten het zicht van mannen te houden? Wat is uw oordeel hierover?”

Rust

Van der Steur antwoordt hierop nu enkel over de ‘muur’, maar gaat verder niet in op de algehele scheidingssituatie binnen het islamitisch centrum. Van der Steur: “Volgens de informatie van de gemeente Gouda is in het schetsplan van de drie initiatiefnemers een erfscheiding voorzien bij de hoofdentrees. Dit op verzoek van de school voor speciaal onderwijs en het medisch kinderdagverblijf, die vanwege hun leerlingen behoefte hebben aan een rustige en overzichtelijke eigen entree”.

Wie had welke eisen?

Bij de Wob-documenten die ThePostOnline heeft verkregen zitten ook de recente schetsen en plannen van aanpak voor het kazerneterrein. In het ‘Plan van Eisen’ staat een lijstje ‘Aandacht specifieke ruimten/eisen’. Voor El-Wahda is dat ‘oriëntatie gebedsruimte’ en ‘scheiding mannen-vrouwen’, voor Gemiva ‘nieuwbouw zwembad’.

In één van de uitgewerkte modellen staat verder vermeld: ‘Terrein: er is een wens om het terrein t.b.v. El-Wahda enerzijds en dat van Gemiva/De Ark los te koppelen. Dit om een rustig speelgebied voor Gemiva/De Ark en een verkeersveilige zone voor Kiss&Ride-zone leerlingenvervoer te realiseren’. Elders staat uitgelegd dat de kinderen last kunnen hebben van te veel prikkels als ze naast een drukke parkeerplaats moeten spelen. Nergens staat een verwijzing naar de scheiding van mannen en vrouwen.

Gescheiden koffie- en fitnessruimten

Binnen de bouwplannen voor El-Wahda staan die verwijzingen er wél. Uit de schetsen blijkt dat niet alleen de gebedsruimte is gescheiden in een apart mannen- en een vrouwendeel, maar dat er ook gescheiden entreehallen, bijeenkomstruimtes, vergaderruimtes, koffieruimtes, keuken en fitnessruimtes zijn.

Binnen El-Wahda alles strikt gescheiden

In één van de memo’s wordt nog eens benadrukt: ‘Gebedsruimten en bijbehorende ruimten; strikte scheiding vrouwendeel en mannendeel. Dus ook beiden een eigen, volwaardige entree. Dodenwassing: eigen entree’. Over het gezamenlijk gebruik (door Gemiva, De Ark en El-Wahda) van gebouwdelen staat vermeld: ‘Indien een bouwdeel per verdieping functioneel goed te scheiden is tussen partners, is dat bespreekbaar. Let daarbij wel op de strikte scheiding van het heren- en damesdeel van de moskee (gebedsruimten en bijbehorende ruimtes). Gemeenschappelijk bouwdeel: gedeelde ruimtes tussen de drie partners wordt niet nagestreefd’.

Uit de tekeningen blijkt verder dat de feitelijke gebedsruimte slechts op één beperkt gedeelte van het kazerneterrein mag worden gebouwd, aan de kant van de Wibautstraat. ‘Enige plek mogelijk voor gebedsruimte binnen bestemmingsplan’, staat op de tekeningen.