Binnenland

‘Anticonceptie verplichten bij falende ouders’

17-04-2015 06:51

Gedwongen anticonceptie voor vrouwen die door hun verslaving, psychische aandoening of verstandelijke handicap beter geen kinderen kunnen krijgen. Leefbaar Rotterdam wil dat dit mogelijk wordt middels een nieuwe wet, aldus het AD.

Leefbaar-raadslid Ira van Winden komt met haar pleidooi op voor het ongeboren kind, zo zegt ze. “Er wordt veel gesproken over het zelfbeschikkingsrecht van ouders en de lichamelijke integriteit van vrouwen, maar het welzijn van kinderen weegt voor mij zwaarder. Ik wil kinderleed, zoals mishandeling en verwaarlozing, voorkomen.”

Van Winden wil er met nieuwe wetgeving voor zorgen dat ‘in extreme situaties en bij individuele gevallen verplichte anticonceptie mogelijk is.’ Ze benadrukt dat ze niet iedere verslaafde vrouw, of psychisch patiĆ«nte of verstandelijk gehandicapte aan de voorbehoedsmiddelen wil hebben. “Maar als professionals vinden dat een vrouw echt beter geen kind kan krijgen, dan moeten zij dat kunnen voorleggen aan de rechter.”

Eerder pleitten anderen, waaaronder enkele rechters en mr. Pieter van Vollenhoven, ook al voor gedwongen anticonceptie. In de Tweede Kamer was er echter geen meerderheid voor een wet die dat regelt. SP, PvdA, CDA en GroenLinks vonden dat veel te ver gaan. Wel juichten zij discussie erover toe.