Buitenland

Premier Griekenland: ‘Merkel is politiek zwak’

28-04-2015 09:57

e Griekse premier Alexis Tsipras heeft hard uitgehaald naar bondskanselier Angela Merkel, voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie en de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi. Zij houden koste wat het kost vast aan bezuinigingen en willen niet bewegen in de onderhandelingen met Athene, aldus de regeringsleider.

In een televisie-interview maandagavond laat moest vooral de Duitse bondskanselier het ontgelden. “Merkel is politiek zwak, daarom kan ze niet toegeven dat het Griekenlandbeleid de afgelopen jaren niet gefunctioneerd heeft”, zei Tsipras volgens de Duitse krant Bild.

Saillant detail is volgens het dagblad dat hij zondag nog Merkel had gebeld om te smeken om snel meer Europees geld.

Draghi en de ECB werden door Tsipras weggezet als onbetrouwbaar. “Onze fout was dat we op een mondelinge toezegging van de ECB vertrouwden en het niet op schrift lieten stellen.”

De premier kroop volgens Bild maar weer eens in de slachtofferrol. Hij voelt zich naar eigen zeggen “oneerlijk” behandeld en sprak indirect zelfs van afpersing. “Menigeen zegt dat de geldschieters ons afpersen.”
Ook zei hij: “Ik kan accepteren dat ik erin geluisd ben”.

De komende gesprekken worden “bloedig” waarschuwde Tsipras de kijkers. “Het is een zeer kritische fase in de onderhandelingen. We hebben niets te bluffen”, om daar vervolgens aan toe te voegen dat als het niet lukt er wat hem betreft een Grieks referendum komt. “Dan moet het volk beslissen hoe het verdergaat.”

Anp