Binnenland

Opnieuw debat over pgb-chaos

29-04-2015 06:51

Woensdag is er in de Tweede Kamer voor de vijfde keer een debat over de problemen met het persoonsgebonden budget (pgb).

Sinds de Sociale Verzekeringsbank dit jaar het pgb uitkeert, zijn er veel klachten van zorgverleners die hun geld niet of te laat krijgen. Dinsdag liet staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) weten dat de uitbetalingen op stoom zijn na de valse start. De meeste declaraties worden nu binnen vijf tot tien dagen betaald.

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber is niet onder de indruk van de woorden van Van Rijn. “Het is nog steeds een chaos,” zegt ze tegen NU.nl. “Van Rijn kan niet blijven volhouden dat hij adequaat is omgegaan met de waarschuwingen.”

De SP wil van Van Rijn weten waarom hij de waarschuwingssignalen nooit met de Kamer heeft gedeeld. “In de media verschijnen er brieven dat hij was gewaarschuwd, maar hij heeft dat de Kamer nooit laten weten. Hij heeft ons altijd gemeld dat het goed zou komen met de pgb’s”, aldus Kamerlid Renske Leijten.

Volgens PVV-Kamerlid Karen Gerbrands moet de staatssecretaris zich schamen. “Uit alle hoeken en gaten zijn waarschuwingen afgegeven, maar Van Rijn bleek hier blind en doof voor. Daarvan zijn nu de budgethouders en zorgverleners de dupe.” In het verleden werd het zorggeld vooraf op de rekening van mensen bijgeschreven, nu worden zorgverleners achteraf betaald.