Buitenland

Wilders: ‘Dit is aanslag op vrijheid van meningsuiting’

04-05-2015 09:52

Een bijeenkomst voor een cartoonwedstrijd in het Amerikaanse Garland waar Geert Wilders had gesproken, is zondagavond (plaatselijke tijd) aangevallen door twee nog onbekende schutters. Die zijn door de politie doodgeschoten. De PVV-leider was op het moment van de dodelijke schietpartij al vertrokken. 

Wilders reageerde maandag in een sms op het schietincident: “Dit is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Maar mijn enige antwoord is doorgaan, al wordt het er niet makkelijker op. Maar ik zal nooit buigen voor geweld en terreur en voor de vrijheid van meningsuiting en tegen de islamisering blijven strijden in Nederland en daarbuiten.”

Tijdens de bijeenkomst was een Mohammed-cartoon bekroond in een het kader van een tekenwedstrijd.

Wilders liet tijdens zijn toespraak weten dat hij de anti-islamtekeningen in Nederland wil laten tentoonstellen op het Binnenhof.

Bij het schietincident is een bewaker in zijn enkel geraakt. Hij is behandeld in een plaatselijk ziekenhuis in Garland, een voorstad van Dallas (Texas). Daaruit hij is hij inmiddels is ontslagen.

Volgens het scholenbestuur dat de eigenaar is van het congrescentrum, renden twee mannen uit een auto en begonnen ze op bewaker Bruce Joiner te schieten. Aanwezige agenten schoten terug. Daarbij kwamen de aanvallers om het leven. Het is nog niet bekend wie het zijn en waarom ze het congres aanvielen.

Organisator van de bijeenkomst was Pamela Geller van de American Freedom Defense Initiative. “Dit is een oorlog. Een oorlog tegen de vrijheid van meningsuiting. Wat gaan we doen? Gaan we ons overgeven aan deze monsters?” zo schrijft zij op haar website.