Buitenland

Families van schutters Texas geschokt

05-05-2015 07:50

De familie van Elton Simpson, één van de twee schutters die zondag een spotprentbijeenkomst in Texas aanvielen, heeft laten weten geschokt te zijn. In een verklaring aan een lokale krant is te lezen dat ze “geen idee hadden van de plannen van Elton. We snappen niet hoe dit heeft kunnen gebeuren”.

De familie stelt dat de schietpartij waarbij een agent gewond raakte ‘zinloos geweld’ was.

De veiligheidsdiensten hielden Simpson al sinds 2006 in de gaten in verband met terreurverdenkingen.

De moeder van de andere schutter, Nadir Soofi, liet aan dezelfde krant weten dat ze nooit had gedacht dat haar zoon geweld zou gebruiken om zijn standpunten over de islam te verdedigen. “Hij heeft een normale opvoeding gehad. Wel was hij erg politiek betrokken bij het Midden-Oosten.”

Het huis in Phoenix, waar de beide mannen woonden, is doorzocht. De politie gaf dinsdag aan dat het duo inderdaad in die stad woonde. De auto waarmee het duo naar Garland reed, is door de politie voor alle zekerheid opgeblazen, meldde de aan ABC gerelateerde zender WFAA8. Tegen die zender zei de politie dat zij vermoeden dat het duo zich tot doel had gesteld om de tweehonderd aanwezigen in het gebouw onder vuur te nemen. In dat centrum sprak ook PVV-leider Geert Wilders. Hij was net klaar met zijn speech en had het pand verlaten.

Anp/TPO