Buitenland

Baas Belgische inlichtingendienst de fout in met verhaal over ‘verijdelde’ aanslagen

06-05-2015 06:33

Generaal-majoor Eddy Testelmans van de Belgische militaire inlichtingendienst SGR blijkt in een interview in 2013 ten onrechte gezegd te hebben dat er drie aanslagen zijn voorkomen in het land.

Testelmans beweerde dat de aanslagen in België waren verijdeld dankzij informatie van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Dat is echter helemaal niet het geval, meldt de Belgische krant De Tijd woensdag.

In een vertrouwelijk rapport van Comite I, de toezichthouder voor de geheime diensten, staat dat “de door de NSA aangeleverde informatie geen drie aanslagen had voorkomen maar slechts nuttig had bijgedragen tot een betere informatiepositie in één concreet Belgisch terrorismedossier”.

De krant stelt dat Testelmans het werk van de NSA wilde verdedigen, op het moment dat het onder vuur lag door onthullingen van klokkenluider Edward Snowden.

In het rapport schrijft de waakhond ook dat er een “groot vertrouwen” is tussen de NSA en SGR. Mogelijk heeft de NSA de inlichtingenchef daarom niet tegengesproken.

Testelmans bevestigt de berichtgeving in een reactie. “Op het ogenblik van het bewuste interview van 6 augustus 2013 beschikte ik enkel over informatie vanwege de NSA zelf, gebaseerd op inlichtingen die zij aan voornamelijk de Staatsveiligheid hadden verschaft. Het is pas achteraf en na verdere analyse van deze informatie door de Belgische inlichtingendiensten, dat het ook ter mijn kennis is gekomen, dat deze NSA-informatie gerelativeerd en dus afgezwakt moest worden. De informatie zoals verstrekt aan en door het Comité I is dus correct”.

TPO/Anp