Buitenland

Conservatieven stevenen af op absolute meerderheid

08-05-2015 07:35

De Britse premier en partijleider David Cameron van de Conservatieven wil doorregeren en dat dit gaat lukken is ook zeer waarschijnlijk. De Conservatieven hebben stevig de leiding bij de parlementsverkiezingen in Groot-Brittannië. Labour is een tik toegebracht in wat partijleider Ed Miliband een “zeer teleurstellende en moeilijke nacht” noemde.

Cameron heeft de winst nog niet opgeëist, hoewel de Conservatieve Partij waarschijnlijk voldoende zetels haalt om zonder coalitiepartner te kunnen regeren. Ondertussen wordt er druk gespeculeerd over een mogelijk aftreden van Ed Miliband.

Inmiddels zijn ruim 450 van de 650 zetels al verdeeld. Volgens voorspellingen van de BBC zullen de conservatieven 329 zetels halen. Dat is voldoende om te kunnen regeren zonder coalitiepartner. Het Britse Lagerhuis telt 650 zetels.

Vooral in Schotland is er sprake van een wisseling van de wacht. De Schotse Nationale Partij (SNP) heeft daar in bijna alle kiesdistricten gewonnen, waarmee Labour een gevoelige tik is toegebracht. Labours schaduwminister Douglas Alexander van Buitenlandse Zaken moest zijn zetel afstaan aan een twintigjarige kandidaat van de SNP.

Voor de Liberaal Democraten waren de verkiezingen ook geen feestje. De partij werd weggevaagd en houdt mogelijk minder dan tien zetels over. In de vorige periode had de partij er 65 en was coalitiepartner van de Conservatieven. Partijleider en vicepremier Nick Clegg mocht wel zijn zetel behouden. Een aantal andere prominente partijleden werd echter door de kiezer naar huis gestuurd.

Anp/TPO