Weten & Tech

Mans En Garde: het nieuwe paradepantser van Moskou (update)

10-05-2015 20:00

T14Armata

 
Gisteren op 9 mei was in Moskou de grootste militaire parade sinds het einde van de Tweede Wereldoorg te zien. Voor En Garde was vooral het nieuwe dat nu onbedekt paradeerde interessant. Met als klapstuk de T-14 Armata tank, waar in maart al een speculatieve En Garde over verscheen. Er waren echter meer nieuwe en al rijkelijk bespeculeerde voertuigen te zien. Voertuigen die niet de indruk wekken dat de Russische strijdkrachten in de toekomst meer gaan vertrouwen op lichtere spullen, voornamelijk bedoeld voor asymmetrische vredes-heropbouw missies, wat vooral de Nederlandse strategische richting is geworden.

Voor meer begrip eerst wat uitleg van de onvermijdelijke mil-praat en acroniemen.

Lees voor APC (BTR in rusmil) Armoured Personnel Carrier. Dit zijn relatief lichtgepantserde en bewapende wiel- of rupsvoertuigen (tot circa 15 ton) voor het vervoer van infanterie. Zwaarder gepantserde en bewapende wiel- en rupsvoertuigen worden een IFV genoemd (15-35 tons Infantry Fighting Vehicle, rusmil: BMP, para: BMD). Als deze zwaardere categorie een lichte bewapening heeft wordt het vaak ook als APC (uitvoering) omschreven. De zware pantserrupsinfanterie, heavy IFV-HIVF, rijdt in aangepaste tankontwerpen. Kan een APC soms tot twaalf infanteristen vervoeren, de zwaardere categorieën vervoeren er meestal niet meer dan acht.

SAM staat voor Surface to Air Missile. Onderverdeeld in de typen voor korte afstand (SAM-S voor Short range tot 8 km), middellange afstand (M, Medium range 25-30 km) en lange afstand (L, Long range 30 + km).

Tot slot de term SP, self-propelled, wat staat voor geschut, meestal een houwitser, op een rups- of wielonderstel. SP wordt ook gebruikt voor luchtafweersystemen op een rups- of wielonderstel, wat ze dan een SAM SP maakt. In veel gevallen, zeker de Russische, zijn dit vaak voertuigen met een gecombineerde raket- en snelvuurkanon bewapening. Je kunt er ook acroniemen als SPAAG of SPAD voor tegenkomen.

Voor een goede blik kijken we niet naar de parade van gisteren, maar naar de oefenparade van 4 mei. Deze heeft GoryZont vastgelegd en op youtube gezet, met scherpere beelden van de voertuigen dan tot op heden van de 9 mei parade zijn te vinden. Wat er voorbijkomt (herhalingen niet beschreven) is voorzien van een tijdlijn om ze terug te kunnen vinden in de video.

GoryZont’s impressies

(0:48) GAZ Tigr, (1:17) BTR-82 APC, (1:22) KamAZ Typhoon vrachtwagen/APC, (1:55) Ural Typhoon vrachtwagen/APC. (3:24) BMD-4M para-IFV, (3:56) BTR-MD Rakusha APC, (4:38) de nieuwe Kurganets-25 IFV/APC, (5:26) Kurganets-25 IFV met remote-control EPOCH toren voor 30 mm kanon/Kornet raketten, (6:23) de nieuwe T-15 HIFV (Armata techniek) met EPOCH toren, (7:56) T-90S tank, (9:30) de nieuwe T-14 Armata tank, (11:00) de nieuwe 2S35 Koalitsiya 152 mm SP, (12:55) 9K720 Iskander (NATO: SS-26 Stone) tactical ballistic missile transport-lanceerder, (13:35) Tor SAM-S SP (SA-15 Gauntlet), (14:35) Buk M2 SAM-M SP (SA-17 Grizzly) vanaf (15:20) gevolgd door Buk-munitie bevoorraders, (15:40) Pantsir-S1 SAM-S raket-kanon SP (SA-22 Greyhound), (16:20) trekker-oplegger combi’s voor S-400/300 Triumph SAM-L (SA-21 Growler), (16:52) transport-lanceerder voor Yars RS/RT-24 (SS-27) 10.000+ km ICBM-nuke met meervoudige MIRV koppen-optie (Multiple Independently Targetable Reentry Vehicles), (17:50) nieuwe Bumerang IFV met EPOCH toren, (18:25) diverse genie rups&wiel.

 

Duiding

Voor een eerste, nu wat minder speculatieve analyse van de T-14 tank en T-15 HIFV lees Tamir Eshels uitleg bij Defense-Update. Hij analyseerde daar ook de Kurganets-25. Bij russiadefence.net weten ze over alles eveneens meer, en anders zijn de speculaties er wel interessant.

En Garde gaat dieper in op onderstaande nieuwe zware pantserrupsinfanterie, de T-15 HIFV (BMP). Een ontwerp dat de weg volgt die Israël al eerder insloeg, en waar de Russen, in tegenstelling tot NATO-landen, ook al langer mee experimenteren.

T-15 HIFV/BMP
T15B
 

Een zware pantserrupsinfanterie hanteert de verbluffend simpele en steekhoudende filosofie: geef pantserinfanterie dezelfde bescherming als tanks. Wat is het nut van voertuigen zoals de CV-9035 (Nederland), M2/M3 Bradley (US), Warrior (GB) of de nieuwe Duitse Puma op A/B pantserniveau als ze (veel) minder zwaar gepantserd zijn dan de tanks waar ze mee moeten optrekken in de zware pantsereenheden voor ‘Blitzkrieg’, de doorbraak (of harde verdediging hiertegen)?

Op deze vraag is het Nederlandse ‘antwoord’ (zo er over dergelijke zaken wordt nagedacht) de tanks wegdoen natuurlijk wel een even verbluffend simpel antwoord. Of het steekhoudend is, is een ander verhaal.

Israël transformeerde diverse (oude) tanks tot een zware pantserrupsinfanterie, met een uitvoering van de Merkava (de Namer) als laatste en meest beschermende conversie. Na eerdere experimenten met oudere T-serie tanks komt Rusland nu officieel dus met de T-15. Gebaseerd op de romp- en aandrijving van de T-14 Aramata tank, waar het ook pantsercomponenten van gebruikt. Beide zijn nieuw ontwikkelde voertuigen, en geen T-54/T-72 evolutie meer zoals de T-90.

In tegenstelling tot Israël heeft Rusland hun zware voor zandhazen wél uitgerust met een toren voorzien van geschut en antitank raketsystemen. Waarbij het land lijkt te willen standaardiseren op de EPOCH toren voor al haar aan te schaffen nieuwe IFV rups- en wielvoertuigen. Tankzware ‘Blitz’-pantserformaties krijgen dan vermoedelijk de T-15 als tankmaten, en de infanteriezware gemechaniseerde formaties de Kurganets-25. Met de Bumerang 8×8, eveneens voorzien van een EPOCH toren, voor lichtere infanterieformaties, die volgens de vroegere Sovjet-doctrine overigens meestal ook een aantal tanks in hun organisatie hadden (hebben).

T-14 Armata met vreemde hoekige gaten in de toren
T14Armatavoids

 

Wat er aan zwaar materiaal op 9 mei voorbij kwam was meestal breed voorzien van APS, Active Protection Systems. Systemen om ‘incoming’ raketten en soms zelfs granaten te detecteren met radar en-of optiek. Een razendsnelle vuurleiding stuurt dan bijvoorbeeld elektronische of (infrarode) optische storingssystemen aan om de geleiding van binnenkomende ellende te misleiden of storen. Dit zijn de passieve systemen.

Actieve systemen (APS) bestrijden het binnenkomende met kinetische of explosieve munities. Soms stuurt de geleiding een standaard boordwapen aan. De Armata leek hiervoor een vierloops 12.7 mm machinegeweer te krijgen. Deze ontbraken echter op de parade-exemplaren. Die hadden wel vreemde hoekige ‘gaten’ aan de linker(voor)kant van hun torens, waar dergelijke systemen misschien in- of opgebouwd moeten gaan worden. Geheime systemen. Of de ontwikkeling ervan doet een JSF. Of het is LOL, en er horen alleen wat pantsercomponenten in, maar zo houden de ontbrekende stukken westerse militaire inlichtingendiensten leuk bezig.

Kurganets-25 IFV
T25

Bumerang
Buumerang

 

Rusland is al sinds de negentiger jaren druk bezig met dergelijke afweersystemen. Hoewel er wel actieve systemen in ontwikkeling zijn, voeren westerse (NATO) landen ze nog niet op een Russische schaal in. Met uitzondering van Israël, dat onder andere het Trophy systeem gebruikt.

Nederland

In ons land moeten in voorkomende situaties de 149 (of 117) overgebleven CV9035/50 (.pdf) IVFs voor offensieve of defensieve ‘Blitzkrieg’ zorgen. Hoewel Defensie wel meldt dat het 35 mm kanon van de CV9035 ook geschikt kan worden gemaakt om 50 mm granaten te verschieten, zijn deze nog niet aangeschaft (50×330 Supershot, waar ontwikkeling zelfs van is gestopt). Wel kan er nog jaren worden doorgeschoten met oudere 35 mm ‘Pruttel’ luchtdoel munitie.

CV9035
CV9035B

 

De CV9035s missen eveneens een raketbewapening zoals andere moderne IFVs vaak hebben. Wat betreft APS zijn de voertuigen wel voorzien van (laser) detectieapparatuur om dit type van geleidende aanstraling op te merken. Als actieve afweer kunnen alleen rookgranaten uitgeworpen worden.

Laten we hopen dat het nieuwe Russische spul in de praktijk wat tegenvalt. Zoals het ontwikkelde (verderlichte?) 44S-SV-SH super-pantserstaal, waardoor een kolos als de Kurganets-25 toch maar 25 ton zou wegen. Geplande aantallen willen eveens nog wel eens op z’n Nederlands aanzienlijk minder worden. Of een aanschafprogramma wordt stilletjes gestopt. Ook dat kan in Rusland.

 

Update: parade Armatas zitten met ‘plakband&elastiekjes’ in elkaar

Eigenlijk beschreef lezer Monty het in de reacties bij dit artikel als met ‘popnagels’. Monty linkte naar een artikel bij hvg.hu –hier de Google-vertaling- waar de gebietste foto uitvergroot inderdaad interessante details toont. Die je deels op de uitvergroting van Vitali Kuzmin’s foto bij wiki ook ziet.

Naast de dunne afdekpanelen met splitpen en ijzerdraad borging op de bouten/popnagels, zie je ook slordig laswerk onderin aan de torenring, net onder de rookgranaatwerpers (klik voor 1600×1066 formaat). De parade-Armatas zijn dus (inderdaad) verre van gevechtsklaar.
klinknagels

 
9 mei parade impressies van Baltic TV. Met vanaf 54:25 een serie T-34/85 tanks waar we -ondanks wat ‘ze’ nadien betekenden- erg blij mee mogen zijn dat ze er waren in de Tweede Wereldoorlog. Samen met hun bemanningen (m/v). Na de T-34s volgt wat de Russische strijdkrachten momenteel in huis hebben, of in huis halen.


 

(Foto’s: Vitali V. Kuzmin; screenshot youtube; CV9035 Defensie)