Binnenland

Ophef om koranwedstrijd Rotterdam

13-05-2015 07:28

In Rotterdam is de nodige ophef ontstaan over een wedstrijd voor jonge koran-reciteurs in de Othman-moskee. Dit schrijft het AD. Leefbaar Rotterdam stelt dat het evenement een façade is om de meest radicale stroming binnen de islam te verspreiden. De partij wil dat het stadsbestuur ingrijpt.

De wedstrijd is een voorronde van de Benelux Korancompetitie. Het is de bedoeling dat de deelnemers (vanaf 8 jaar) zo mooi en zo correct mogelijk Koranverzen opdragen. De winnaars zullen doorgaan naar de Benelux finale, die later dit jaar gehouden zal worden.

AIVD

Leefbaar Rotterdam maakt zich vooral zorgen om één van de sponsoren van het evenement, de Muslim World Leauge (MWL). Volgens een rapport van de veiligheidsdienst AIVD is deze organisatie ‘primair gericht op het uitdragen van de salafistische islamopvatting’. Die stroming binnen de islam streeft naar de terugkeer van de ‘zuivere’ islam uit de tijd van de profeet Mohammed. De aanhangers verkondigen een anti-westerse en anti-democratische boodschap.

Kinderen

Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf stelt in het AD dat de wedstrijd in hetzelfde rijtje kan worden geschaard als de lezingen van ‘haatpredikers’ die geregeld in het nieuws komen.

“Dit is niet zomaar een religieus feestje. Net zomin als de MWL zomaar een sponsor is. Die club steekt alleen maar geld in evenementen die bijdragen aan haar doelstellingen, namelijk de wereldwijde verspreiding van het salafisme en de invoering van de islamitische wet.” Hoogwerf vindt het extra kwalijk dat de organisatie zich met de Koranwedstrijd richt op kinderen. “Zij zijn immers nog zeer bevattelijk.”

Hoogwerf zegt dat een verbod juridisch moeilijk is, “maar ik roep het het stadsbestuur op alle mogelijkheden te onderzoeken om dit soort bijeenkomsten, georganiseerd door dergelijke organisaties, tegen te gaan. Wat we ook zouden willen, is dat de gematigde moslims in Rotterdam zich uitspreken tegen dit soort evenementen. In de stad heerst toch een sfeer van: dat komt hier niet voor.”

Leuk evenement

De organisatie stelt niet te snappen waar de partij zich druk om maakt. “De wedstrijd is gewoon een leuk evenement voor de moskeejeugd, niets meer, niets minder. Leefbaar Rotterdam kan zich beter bezighouden met de politiek in plaats van met religieuze zaken,” aldus organisator Said Igalla.