Binnenland

Geen vervolging ‘jihadbruid’ Aïcha

19-05-2015 06:47

De Maastrichtse ‘jihadbruid’ Aïcha, die door haar moeder uit IS-gebied in Syrië werd gered, zal niet worden vervolgd. Het OM heeft niet voldoende bewijs, vertelt Aïcha’s advocaat Françoise Landerloo tegen RTL Nieuws.

“Terecht heeft het OM geconcludeerd wat ik reeds vanaf het begin heb aangegeven, namelijk dat er geen bewijs is dat cliënte zich aan enig strafbaar feit schuldig heeft gemaakt. Zij is naar Syrië gegaan om hulp te verlenen aan bewoners en vluchtelingen,” aldus de raadsvrouw.

Na haar terugkeer uit Syrië werd Aïcha opgepakt op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie. De vrouw zou samen met haar toekomstige echtgenoot hebben willen vechten aan de zijde van terreurorganisatie IS. Ze zat ruim een week vast, waarna ze onder voorwaarden werd vrijgelaten.

Landerloo stelt dat Aïcha, die na haar vrijlating op een geheime plek onderdook, opgelucht is dat ze niet wordt vervolgd en zich wil richten op haar privéleven.

Het Openbaar Ministerie heeft bevestigd dat de zaak geseponeerd is. Een woordvoerster kon de reden hiervoor dinsdagochtend nog niet geven.