Binnenland

Sociale Verzekeringsbank eiste geheimhouding bij betalen pgb-geld

20-05-2015 06:44

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft een woonzorgcentrum in Deurne geheimhouding opgelegd in ruil voor een snelle betaling van pgb-geld. Dit schrijft de NOS.

Het centrum had in maart gedreigd naar de rechter te stappen omdat zorgverleners hun geld niet kregen, maar de SVB wilde dat voorkomen en trof een schikking. Bij deze schikking kwam echter ook een geheimhoudingsplicht.

Bovendien moest directrice Kitty Beelen beloven dat ze geen negatieve uitlatingen zou doen en werd haar een tweet voorgekauwd, die ze met tegenzin plaatste.

 

 

Beelen zoekt nu alsnog de publiciteit omdat de pgb’s deze maand weer niet betaald zijn. “Het hele systeem loopt niet. We kunnen nog wel twee jaar doormodderen, maar het gaat niet vanzelf over. Dan horen wij op het nieuws dat het best goed gaat. Nou het gaat niet best goed, het gaat hartstikke mis.”

Volgens haar heeft de instelling in totaal nog 190.000 euro te goed. De SVB ontkent dit.

Staatssecretaris Van Rijn zegt verbaasd te zijn over de afspraken bij het woonzorgcentrum in Deurne en neemt er afstand van. Hij heeft de SVB om opheldering gevraagd.

In de Tweede Kamer is verontwaardigd gereageerd op de kwestie. Regeringspartijen VVD en PvdA vinden dat dit niet mag en niet kan. De PvdA spreekt van “een bizarre eis” en de VVD vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat zulke “rare eisen” worden gesteld.

CDA-Kamerlid Mona Keizer en GroenLinks-Kamerlid nemen de zaak ook hoog op. Zij spreken van ‘machtsmisbruik door een overheidsinstelling’ en noemen de gang van zaken ‘schandalig’. Het tweetal wil van Van Rijn horen dat het boetebeding van tafel is.

Vanavond wordt er in de Tweede Kamer opnieuw gesproken over de problemen met het pgb-geld.