Weten & Tech

Russen dreigen met blokkade Twitter, Facebook en Google

22-05-2015 08:41

Als Google, Twitter en Facebook geen informatie verschaffen over Russische bloggers, riskeren de bedrijven een algehele blokkade in Rusland. Dat heeft mediatoezichthouder Roskomnadzor in een brief aan de drie bedrijven laten weten. Dit meldt The Guardian.

De toezichthouder stelt dat Rusland geen andere keus heeft dan de gehele sites te blokkeren, omdat deze hun verkeer versleutelen. Daardoor kan het land niet de specifieke onderdelen van de sites blokkeren die de Russische wet schenden.

De bedrijven kunnen de blokkade voorkomen, maar dan moeten ze wel de gegevens van Russische bloggers met meer dan drieduizend lezers per dag overhandigen. Ook moeten pagina’s van bloggers die oproepen tot “niet goedgekeurde protesten en onrust” geblokkeerd worden.

Russische openbaar aanklagers kunnen door een nieuwe wet uit 2014 zonder rechterlijke beslissing websites met informatie over niet-goedgekeurde protesten laten blokkeren. Bloggers die veel volgers hebben moeten zich bovendien registreren. Hierdoor kan hun identiteit geverifieerd worden.

De bedrijven hebben nog niet gereageerd op de brief.