Buitenland

Groep rabbijnen verbiedt vrouwen auto te rijden

29-05-2015 09:07

In Londen heeft een groep Belz-rabbijnen vrouwen in hun gemeenschap verboden om in auto’s te rijden. Dit schrijft de Britse Metro. De Belz, een chassidische beweging uit Oekraïne, is altijd al tegen het idee van rijdende vrouwen geweest, maar heeft nu met een brief het verbod ‘officieel’ gemaakt.

In de brief stellen ze dat kinderen vanaf augustus uit Belz-scholen zullen geweerd worden als ze door hun moeder met een auto worden gebracht.

Een lokale organisatie van Belz-vrouwen heeft gereageerd op het besluit. Zij melden zich “bijzonder bevoorrecht en gewaardeerd voelen deel te mogen uitmaken van een gemeenschap die de hoogste standaarden van verfijning, moraliteit en waardigheid respecteert.” De vrouwen vinden het overigens geen probleem als niet-Belz-vrouwen wel gewoon in een auto rijden.

Dina Brawer van de Joods Orthodoxe Feministische Alliantie is minder te spreken over het verbod. Zij zegt tegen de Jewish Chronicle dat “de drijfveer achter zo’n draconisch verbod er één is van macht en controle van mannen over vrouwen.” Ook noemt Brawer de maatregel “beschamend en verontrustend”.