Binnenland

Islamitisch basisonderwijs wint aan populariteit

29-05-2015 07:23

Het islamitisch basisonderwijs wordt in Nederland steeds populairder. De afgelopen vijf jaar groeide het aantal leerlingen met 22 procent, schrijft het AD vrijdag.

Tegelijkertijd neemt het totaal aantal leerlingen in het basisonderwijs af. “Door het huidige klimaat in Nederland zoeken moslims elkaar steeds meer op”, zo verklaart de Haagse basisschooldirecteur Abdelsadek Maas de trend. “Als je een hoofddoek draagt, word je met de nek aangekeken. Op een islamitische school kunnen de kinderen zichzelf zijn.”

Voorheen kozen moslimouders vaak voor een openbare basisschool, maar die voorkeur is aan het veranderen. Dit komt onder meer ook omdat ouders graag zien dat de kinderen hun religieuze identiteit in de basis meekrijgen.

Ook de kwaliteit van het onderwijs zou een rol spelen. “Islamitische scholen doen het over het algemeen beter dan openbare scholen met dezelfde lage sociaal-economische samenstelling”, aldus onderwijssocioloog Jaap Dronkers van de Universiteit van Maastricht.

In voorgaande jaren was er regelmatig kritiek op moslimscholen vanwege lage cito-resultaten. De Onderwijsinspectie ziet de kwaliteit van het onderwijs echter verbeteren. Er zijn op dit moment 49 islamitische basisscholen in Nederland.