Binnenland

‘Luchtsteun Srebrenica destijds tegengehouden door minister Voorhoeve’

29-05-2015 06:22

De Nederlandse oud-minister Joris Voorhoeve van Defensie heeft luchtsteun voor Nederlandse militairen tegengehouden op de dag dat moslimenclave Srebrenica viel in 1995. Dat heeft oud-luchtmachtofficier Bart Wagenaar verteld tegen De Telegraaf. Wagenaar maakte deel uit van het crisisteam in Den Haag voor, tijdens en na de val van Srebrenica.

Mede doordat de Nederlandse Dutchbat-militairen in BosniĆ« en Herzegovina geen luchtsteun kregen konden Bosnische-Servische troepen de enclave op 11 juli overlopen en een bloedbad aanrichten. ,,Dinsdagmiddag 11 juli 1995 hield minister Voorhoeve persoonlijk bombardementen door F-16’s tegen”, zei Wagenaar tegen de krant. ,,Even na vijf uur moest ik VN-gezant Yashushi Akashi bellen en hem met de bewindsman doorverbinden. ‘Cancel all airstrikes’, ik hoor het Voorhoeve nog zeggen.”

In Srebrenica waren duizenden moslimjongens en -mannen die onder bescherming stonden van een VN-bataljon van Nederlandse militairen. Tussen de 6800 en 8300 van de moslims kwamen om, nadat Bosnische-Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic de enclave waren binnengedrongen.

Voorzitter Derk Zwaan van Vereniging Dutchbat III reageerde geschokt op de uitspraak van Wagenaar. ,,Wij dachten altijd dat de VN ons destijds in de steek liet, nu blijken we dus door onze eigen regering te zijn verraden”, zei hij tegen De Telegraaf. Zijn advocaat wil Wagenaar en Voorhoeve als getuigen oproepen in een rechtszaak tegen de staat.

Voorhoeve bevestigde tegenover de krant dat hij luchtsteun afblies, maar stelt dat de VN daartoe eerder had besloten. ,,De Bosnisch-Servische vlag wapperde al op de compound. Mladic dreigde gegijzelde Nederlandse blauwhelmen en vluchtelingen te doden”, aldus de oud-minister. Zwaan herkent zich niet in die uitspraak.

Anp