Binnenland

Rusland doet Bontes, Servaes en Van Baalen in de ban

29-05-2015 08:01

Tweede Kamerlid Louis Bontes mag Rusland niet in. Dit zegt hij tegen het AD. Naar eigen zeggen staat hij op een lijst van ongewenste personen. Naast hem mogen nog twee parlementariërs het land niet in. Dit bevestigt het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Update 16.37 – PvdA-Kamerlid Servaes en Hans van Baalen ook op de lijst

Het PvdA-Tweede Kamerlid Michiel Servaes heeft ook een inreisverbod voor Rusland gekregen. Dat bevestigde hij vrijdag tegenover het ANP. De andere twee zijn voornoemde Louis Bontes (VNL) en VVD-Europarlementariër Hans van Baalen. Serveas weet niet waarom hij op de Russische lijst is gezet. “Het is tamelijk absurd.” Hij heeft zich vorig jaar krachtig uitgesproken tegen de Russische interventie in Oekraïne. Hij was een paar keer in Oekraïne onder meer als waarnemer bij verkiezingen.

“Ik sta op een lijst van mensen die Rusland niet meer in komen. Het gaat om een lijst met veel meer EU-ingezetenen. Bizar”, aldus Bontes tegen de krant.

De voormalig PVV’er staat mogelijk op de lijst vanwege zijn standpunten over Rusland. Zo noemde hij president Poetin als eens een “KGB-schurk”. Ook zei hij: “Poetin is een gevaar voor de Europese veiligheid. Het Evil Empire is terug. We mogen geen prooi worden van de maniak Poetin.”

Minister Bert Koenders heeft inmiddels gereageerd: “De Russische lijst ontbeert elke fundering op internationaal recht en is niet transparant.” Volgens de Russen is de lijst echter een gerechtvaardigde reactie op de sanctielijst die de EU heeft ingesteld na de annexatie van de Krim door Rusland en de Russische inmenging in het oosten van Oekraïne.