Binnenland

Half miljoen mensen gepest op werkplek

01-06-2015 08:03

Naar schatting een half miljoen Nederlanders zijn het slachtoffer van pesterijen op de werkvloer. Om dit probleem aan te pakken geeft minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) maandag de aftrap voor een landelijke campagne.

In de strijd tegen pesten kunnen werkgevers en werknemers vanaf maandag terecht op de website www.herkenpesten.nl. Hierop staat informatie hoe ze pestgedrag kunnen herkennen en hoe dit kan worden bestreden. Ook worden ze met radiospotjes opgeroepen om werk te maken van het probleem.

Asscher begint de campagne in het Amphia Ziekenhuis Breda. Die instelling komt deze maand met een interne campagne en een gedragscode met speciale aandacht voor het voorkomen van pesterijen.

,,Zeven miljoen collega’s hebben elke dag de kans om pesten op de werkvloer te stoppen. Werkgevers en werknemers moeten het onderwerp bespreekbaar maken, met elkaar het taboe doorbreken”, aldus Asscher. ,,Want over de gevolgen van pesten moeten we niet lichtzinnig denken. Het tast de waardigheid aan van de mensen die het overkomt, verpest het plezier in het werk en leidt tot psychische problemen en uitval.”

Pesten op het werk zorgt naar schatting jaarlijks voor vier miljoen extra verzuimdagen. Dat betekent 900 miljoen euro aan loondoorbetaling voor werkgevers, zo berekende TNO.

Anp