Binnenland

Dijsselbloem roept NS-top op het matje na mogelijk machtsmisbruik

05-06-2015 09:36

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem roept vrijdag de top van vervoersbedrijf NS op het matje over mogelijke onregelmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Dat zei hij vrijdagochtend voorafgaand aan de ministerraad.

Zeer ernstig

“De zaak is zeer ernstig en de feiten stapelen zich steeds verder op”, aldus de bewindsman, die de Staat vertegenwoordigt als enig aandeelhouder van NS. “Reden om de voorzitter van de raad van commissarissen en de voorzitter van de raad van bestuur direct na de ministerraad uit te nodigen voor een gesprek.”

Opstappen

Op de vraag of de bestuursvoorzitter Timo Huges en de voorzitter van de raad van commissarissen Carel van den Driest moeten opstappen, antwoordde Dijsselbloem: “Dat ga ik eerst met hen bespreken en daarna met u.”

NS speelde gevoelige informatie van concurrenten Arriva en Veolia door aan de eigen dochter Abellio, dat ook aan de aanbesteding meedeed en de aanbesteding ook won.

Machtsmisbruik

Huges is volgens De Telegraaf betrokken bij het machtsmisbruik in Limburg. De krant schrijft dat Huges een aan hem geadresseerde mail met vragen van vervoersbedrijf Veolia doorgestuurd heeft naar NS-dochter Qbuzz, terwijl dat strikt verboden is. Qbuzz zou binnen Abellio het busvervoer doen.

De provincie Limburg heeft het openbaar vervoer na het gerommel inmiddels gegund aan Arriva. De NS wil nog niet reageren. “We wachten het gesprek af”, zei een woordvoerder.

ANP