Weten & Tech

Mans’ Brulding: J-klasse

06-06-2015 17:30

JclassscreenDijkstra
Het oudste internationale nautische sportevenement is de America’s Cup. Deze zeilwedstrijden werden in 1851 voor het eerst gehouden. Dat was nog een houterige tijd, waar een Engels gezegde over luidt: “wood…bad, steel…good.” En toch gebruikten een aantal eigenwijze ontwerpers van de mooiste zeiljachten ooit, een hoop hout in de dragende (romp)constructiedelen van hun J-klasse America’s Cup zeilcreaties, waarvan er tussen 1930 en 1937 tien het licht zagen. Een licht wat voor zeven hiervan gedoofd is, daar er nog maar drie originele J-klasse jachten in leven zijn. Wat deels met dat rottige hout te maken had.

Ook de J-klasse jachten met degelijke stalen rompen zijn niet allemaal meer onder ons. Dus bedachten knappe koppen die verliefd werden op deze majestueuze racers een vers spreekwoord nadat de regels van de materiaalkeuze voor J-klasse nieuwbouw gewijzigd werden. “Steel…good, aluminum…better.”

Drie J’s (foto: Hoek Design)
HoekdesignJclass
Omdat veel van deze knappe verliefde koppen Nederlands spreken mag je er gerust “staal…goed, aluminium…beter” van maken. Wat ze bij www.bloemsma-aluminiumbouw.nl uitleggen. Zij zijn een van de Nederlandse bedrijven waar aan de bouw van nieuwe J-klasse racers wordt gewerkt sinds deze jachten weer op een warme belangstelling kunnen rekenen. Voldoende belangstelling om er een speciale organisatie voor in het leven te roepen om de oude glorie in grotere aantallen te laten herleven. Een leven waar in 2017 de Bermuda America’s Cup onderdeel van zal zijn.

J-8 van Hoek Design, naar het oorspronkelijke 1935 ontwerp van Frank C Pain (foto: Hoek Design)
HoekDesignJ8
Morgen is het zondag. Dan kunt u naar de kerk om te bidden voor de aanwezigheid van wat J-klassers bij de aankomende Sail Amsterdam, dat dit jaar van 19 tot en met 23 augustus plaatsvindt. Goddelozen kunnen helpen door kaarsen te branden. Je verder verlustigen aan J’s lukt tot die tijd prima bij onder andere claasenshipyards, dykstra-na, hoekdesign, hollandjachtbouw en royalhuisman.

 
Dijkstra’s Rainbow verhaal

Superyacht Cup Palma 2014, waar vijf J-klassers aan deelnamen

Titelfoto: oude glorie (foto: screenshot Dijkstra-Rainbow youtube-upload van Willem Gort)