Nieuws

Oppositie wil dwangsom Wob-regeling behouden

11-06-2015 12:57

Oppositiepartijen CDA, SP, D66 en GroenLinks willen de dwangsomregeling in stand houden bij de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Dat houdt in dat een overheidsorgaan een boete moet betalen als het binnen een vastgestelde termijn niet reageert op een Wob-verzoek voor informatie.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken wil de dwangsom afschaffen omdat die volgens hem leidt tot misbruik. De Kamer had hem in een motie opgeroepen iets tegen het misbruik te doen, maar de oppositie vindt het voorstel van Plasterk disproportioneel. Regeringspartijen PvdA en VVD steunen het voorstel wel. Plasterk schat dat het misbruik de overheid tussen de 8 en 14 miljoen euro per jaar kost.

Geen meerderheid in Eerste Kamer

Volgens de oppositie valt het mee met dat wangebruik. “Er is misbruik, maar we weten de aard en omvang niet”, zei Gerard Schouw (D66) donderdag in de Kamer. Het afschaffen geeft de overheid de mogelijkheid om zaken lang onder de pet te houden, meent Ronald van Raak (SP).

De wettelijke termijn voor de beantwoording van een Wob-verzoek ligt nu op vier weken. Die kan met nog eens vier weken verdaagd worden, maar daarna treedt de dwangsom in werking. Wanneer die wordt afgeschaft moet de aanvrager meteen naar de rechter. De overheid zou op die manier de termijn kunnen oprekken tot maar liefst 18 weken. Er was van verschillende kanten veel kritiek op het voorstel van Plasterk.

Door het verzet van de oppositie zal het wetsvoorstel het waarschijnlijk niet halen in de Eerste Kamer. Plasterk zal binnenkort reageren in de Kamer.

TPO/ANP