Blanke activiste doet al jaren alsof ze African-American is

12-06-2015 12:21

Activisme tot in de puntjes beheersen: maak kennis met Rachel Dolezal, een roomblanke Amerikaanse van Tsjechisch, Zweeds, Duitse oorsprong (en misschien een klein beetje Indiaans) die zich al jaren voordoet als African American. En dat alles omdat ze er zelf niet helemaal uitkomt wát ze nou is.

Dolezal (37) is een prominent burgerrechtenactiviste in het stadje Spokane en is daar onder meer werkzaam op bestuurlijk niveau. Daarnaast doceert ze Afrikaanse wetenschappen op een universiteit, aldus MSNBC. Voor de NAACP strijdt ze voor de rechten van donkere Amerikanen.

‘We zijn allemaal Afrikaan’

Op de vraag van The Spokesman-Review of ze wit of zwart is, antwoordt de vrouw dat dit een moeilijke vraag is die ze niet echt kan beantwoorden. ‘Maar uiteindelijk ligt de oorsprong van ons allemaal op het Afrikaanse continent’. Haar ouders bevestigen dat Dolezal een blanke Amerikaanse is, schrijft TIME.

Op haar sollicitatie voor een positie als ombudsman voor Spokane vulde ze in dat ze zichzelf identificeert met ‘witten, zwarten en Native Americans’, schrijft AP.

‘Zoveel meer kunnen betekenen’

Haar moeder zegt over het vreemde voorval dat ze het ‘verontrustend vindt dat haar dochter zo leugenachtig is geworden’. Volgens De Telegraaf begon Dolezal haar act in 2006 of 2007 en groeide ze op met vier geadopteerde kinderen. Later voerde ze één van haar stiefbroers op als haar eigen zoon. Haar moeder opnieuw: ‘Als ze zichzelf was geweest, had ze zoveel meer voor elkaar kunnen krijgen voor de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap’

Sylvana Simons officiële reactie op Twitter is vooralsnog terughoudend:

Foto: Twitter, vrijgegeven door ouders van Rachel Dolezal