Druk op Saoedi-Arabië om vrijlating blogger Badawi zorgt voor venijnige respons

12-06-2015 16:29

De ambassade van Saoedi-Arabië in het Verenigd Koninkrijk heeft in een officiële mededeling laten weten niet gediend te zijn van buitenlandse mogendheden die zich mengen in het Saoedische wetssysteem. De soevereiniteit van het land zou hiermee worden aangetast.

Aanleiding voor de brief zou te maken kunnen hebben met toenemende druk de laatste tijd op het Verenigd Koninkrijk om zich af te zetten tegen Saoedi-Arabië. De mededeling is dan mede een waarschuwing voor de nieuwe Britse regering zich afzijdig te houden van de kwestie-Badawi.

Blogger krijgt bijna 1000 zweepslagen

Nadat bekend werd gemaakt dat de straf voor de Saoedische blogger Raif Badawi gehandhaafd zou blijven, wat betekent dat de 31-jarige man nog 950 zweepslagen krijgt, ontstond internationaal grote reuring. Badawi’s vrouw Ensaf Haidar vreest dat de zweepslagen spoedig hervat zullen worden.

Na zijn eerste vijftig slagen in januari werden de overige martelsessies uitgesteld omdat Badawi niet instaat was zijn straf te ondergaan.

‘Radicaal andere richting’

De vorige regering van het Verenigd Koninkrijk sloot onlangs een grote wapendeal met Saoedi-Arabië, nu er een nieuwe coalitie komt wordt opgeroepen tot minder hechte banden met het islamitische koninkrijk maar juist een radicaal andere richting te kiezen, zo weet The Guardian.

‘Wij blijven uit jullie zaken, jullie blijven uit de onze’

Het statement dat de oliestaat vandaag op internet zette, werd ook via Twitter verspreid. Er valt onder meer in te lezen dat:

Saudi Arabia strongly condemns foreign parties intruding into its internal affairs. Sovereignty is absolute, and it should be treated with the utmost respect. As it would expect any other nation to do, the Kingdom of Saudi Arabia categorically rejects any form of external pressure that any entity may bring to bear upon its legal process.’