Binnenland

MID maakt zich grote zorgen om toenemende moslimhaat

12-06-2015 06:14

Het Meldpunt Islamofobie en Discriminatie (MID) maakt zich grote zorgen om de toenemende islamofobie in Nederland. Dit schrijft De Telegraaf. De moslimhaat beperkt zich niet meer tot racistische en discriminerende uitlatingen. Ook het aantal geweldsincidenten neemt fors toe.

Volgens de meest recente incidentenlijst zou het aantal aanvallen tegen moskeeën in 2014 ruim verdubbeld zijn ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal geweldsincidenten en racistische of discriminerende opmerkingen is in dezelfde periode zelfs meer dan verdrievoudigd.

Dat bij aangifte vaak melding wordt gemaakt van racisme of discriminatie, in plaats van islamofobie of antisemitisme, stoort Gokhan Genc van de MID enorm. “In aangiftes wordt hooguit in de kantlijn verwezen naar afkomst of geloof. Hierdoor kan het probleem maar moeilijk worden aangepakt,” zo zegt hij. Hij verwacht dat moslimjongeren zich afkeren van de maatschappij: “Ze hebben het gevoel dat zij en hun problemen niet serieus worden genomen.”

Remco Volman van de Nationale Politie zegt tegen de krant dat er verandering is gekomen in de manier van aangifte doen. Net als bij incidenten gericht tegen specifieke groepen zoals homoseksuelen en joden, worden nu ook soortgelijke aangiftes vanuit de moslimwereld intern bij de politie intern geregistreerd. De cijfers hiervan worden in juli verwacht.