Binnenland

Preventief kankeronderzoek zeer succesvol

16-06-2015 07:06

Dankzij preventief bevolkingsonderzoek is het aantal sterfgevallen door borst-, baarmoederhals- of darmkanker in een kwart eeuw drastisch omlaag gegaan. Dit schrijft het AD.

De krant baseert zich op een onderzoek dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag naar de Kamer stuurt.

Dankzij de screening zijn ruim dertig procent minder vrouwen overleden aan borstkanker. Het aantal sterfgevallen door baarmoederhalskanker is zelfs gehalveerd. De testen en de frequentie van oproepen zijn volgens onderzoekers beter dan in omliggende landen en ook de kosten blijven binnen de perken.

Die kosten worden gemeten aan de hand van gewonnen levensjaren in goede gezondheid die de bevolkingsonderzoeken opleveren. In het geval van borstkanker is dat 5000 euro per levensjaar, bij baarmoederhalskanker 9000 euro en bij darmkanker 2000 euro.

Minister Schippers is verheugd over de uitkomsten. “Mensen zijn in eerste instantie verantwoordelijk voor hun eigen gezondheid en dienen zichzelf waar mogelijk te beschermen tegen gezondheidsrisico’s,” zegt de bewindsvrouw. “Tegelijkertijd vind ik het een van mijn belangrijkste taken om de gezondheid van mensen te beschermen”.