Binnenland

CDA: altijd celstraf bij veroordeling vuurwapenbezit

17-06-2015 08:27

Mensen die veroordeeld worden wegens illegaal vuurwapenbezit of handel in vuurwapens, moeten altijd een celstraf krijgen. Ze mogen niet meer wegkomen met een taakstraf of een boete, vindt het CDA.

CDA-Kamerlid Peter Oskam gaat daarvoor woensdag pleiten tijdens een overleg met minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Volgens Oskam eist het Openbaar Ministerie al wel zwaardere straffen maar gaan de rechters hier vaak niet in mee. De minister zou daarover aan de bel moeten trekken bij de Raad voor de Rechtspraak. Deze raad kan de interne richtlijnen voor rechters aanpassen, stelt Oskam.

Daarnaast pleit de CDA’er voor een speciale vuurwapenofficier. Dat is een officier van justitie die zich alleen met vuurwapenzaken bezighoudt. Die kan in dit soort zaken sneller en doelmatiger optreden en mogelijke netwerken erachter doorzien en ontmantelen. Door kennis en kunde te bundelen, is er bovendien minder kans op fouten, stelt hij.

Een steviger aanpak van criminelen met vuurwapens is volgens het CDA hard nodig, omdat zij steeds zwaardere wapens inzetten. De afgelopen maanden zijn er verschillende schietpartijen geweest waarbij georganiseerde bendes betrokken waren.

Ook PvdA en SP pleiten voor een hardere aanpak van wapens, vooral in internationaal verband. Criminelen kunnen over de grens vaak makkelijk aan wapens komen en die mee naar Nederland te nemen, vinden ze.

Anp