Buitenland

‘Nooit eerder zo veel ontheemden’

18-06-2015 09:19

Volgens een donderdag uitgebracht rapport van VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn er nooit eerder zo veel ontheemden geweest als nu. Hierover bericht NRC.

Bijna zestig miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen wegens oorlogen in Syrië, Jemen, Zuid-Soedan, Burundi en een tiental andere landen. De helft van hen zijn kinderen.

Tien jaar geleden waren er 37,5 miljoen ontheemden, dit aantal steeg naar 51,2 miljoen in 2013 en liep op tot 59,5 miljoen vorig jaar. Die laatste toename is de hoogste ooit vastgelegd in een enkel jaar.

De snelle stijging van het aantal ontheemden is vooral toe te schrijven aan de oorlog in Syrië. Er zijn alleen al in eigen land 7,6 miljoen Syriërs op de vlucht. Bijna 3,9 miljoen verblijven in de omliggende regio. Syrië wordt gevolgd door Afghanistan met 2,59 miljoen vluchtelingen en Somalië met 1,1 miljoen.

Het aantal vluchtelingen neemt alleen maar toe door het stijgende aantal conflicten wereldwijd. Volgens de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen António Guteress is het einde nog niet in zicht.