Binnenland

Veolia wil miljoenen van NS

19-06-2015 08:41

Vervoerder Veolia stelt de NS aansprakelijk voor alle schade die is geleden door de tegenwerking en spionage tijdens de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Dit meldt 1Limburg.

Het bedrag is nog niet vastgesteld, maar zal zeker in de miljoenen lopen, aldus Veolia. Ook schrijft Veolia in een brief aan waarnemend directeur Engelhardt Robbe dat directieleden en oud-directeuren van de NS hoofdelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld.

De reden dat Veolia geld wil zien is dat de NS via een schijnconstructie oud-directeur René de Beer van Veolia Limburg inhuurde. Die lekte vervolgens bedrijfsgevoelige informatie naar de concurrent. Bovendien heeft de NS de concurrentie tegengewerkt door vragen over onder meer het gebruik van stations – die eigendom zijn van NS – pas op het laatste moment te beantwoorden. Hierdoor kon Velia naar eigen zeggen geen goed bod doen voor het openbaar vervoer in Limburg.

Veolia wil verder dat alle gegevens die illegaal bij de NS terecht zijn gekomen worden vernietigd en eist voor dinsdag een reactie op de eisen. De provincie Limburg liet eerder al weten de schade te verhalen op NS-dochter Abellio.