Buitenland

Drama Oostenrijk geen terreurdaad

20-06-2015 14:28

In Oostenrijk zijn zeker drie doden en 43 gewonden gevallen toen een man met hoge snelheid inreed op winkelend publiek. De man reed zaterdag de mensen aan in de plaats Graz met een groene SUV, schrijft het Oostenrijkse persbureau APA. Na de aanrijding stapte de man uit en begon hij met een mes te zwaaien. Ook viel hij anderen aan.

Update 16.59 – De Oostenrijkse politie sluit inmiddels uit dat het om een terreurdaad gaat, eerder werd gesproken van een aanslag. Het is nog onduidelijk waarom de man het publiek aanreed. Volgens de politie kampte hij met familieproblemen en leed hij aan psychoses. Volgens lokale media gaat het om een 26-jarige Oostenrijker met een Bosnische achtergrond.

De politie heeft de man aangehouden. Daarbij viel de man ook de politie aan. Het is nog onduidelijk waarom hij het publiek aanreed. Getuigen zeggen dat de man met ongeveer 100 kilometer per uur de winkelstraat inreed. Meerdere straten in Graz zijn afgesloten.


De burgemeester van Graz, Siegfried Nagl, was getuige van het incident. Hij zag volgens lokale media in de achteruitkijkspiegel van zijn brommer hoe de auto op de mensen inreed. Hij vroeg mensen die in het centrum van Graz zijn om hun familie te laten weten dat ze in orde zijn.

oostenrijk aanslag graz

In een eerste reactie sprak deelstaatpremier Hermann Schützenhöfer over een ‘gruwelijke daad’, volgens hem is er voor de aanslag ‘geen verklaring noch excuus’. Zijn gedachten waren bij families van de slachtoffers en de gewonden. Er is een crisisteam opgezet.

TPO/ANP