Topsportcoördinator bowlingbond: ‘Bowlen maakt goede kans op Spelen Tokio’

22-06-2015 14:48

Goed nieuws voor bowlingminnend Nederland: bowlen wordt mogelijk een olympisch sport in 2020. De sport staat op de shortlist om straks in Tokio mee te mogen doen aan de Spelen. Professionele ballengooiers kunnen dan voor het eerst een gouden medaille pakken op dit grote internationale toernooi. Volgens Jan Jaap van der Sar, topsportcoördinator bij de Nederlandse Bowling Federatie, biedt de selectie een uitgelezen kans voor de bowlingsport door te breken bij het grote publiek.

Reële kans

Van der Sar noemt het olympisch podium ook voor bowlers het hoogst haalbare. “World Bowling maakt zich hard voor de Olympische Spelen. Dat wisten we, maar wij waren evengoed verrast dat we van de laatste 26 nu naar de laatste acht zijn gegaan. De kans dat het doorgaat is best reëel; ook al staan softbal en honkbal ook op die lijst, is het niet zo dat er maximaal één wordt toegelaten.”

“Bowling is internationaal al een heel grote sport, vooral in Zuid-Korea, Japan, de Verenigde Staten en Scandinavië. Nederland doet het eveneens niet slecht. Zo wonnen we twee weken geleden nog brons op het EK-Heren.”

Olie op de baan

Van der Sar benadrukt dat het een televisiegenieke sport is geworden, waarbij in de laatste jaren veel is geëxperimenteerd met camerastandpunten en uitzendingen op internet en televisie. “We zijn bezig om het in Nederland meer op de kaart te zetten.” En wie denkt dat bowlen saai is om naar te kijken, heeft het volgens hem mis: “Om veel strikes te voorkomen wordt bijvoorbeeld ongelijkmatig olie op de baan gesmeerd. In eerste instantie ter bescherming van de baan maar ook omdat het van invloed is op de baan van de bal.”

Aparte ballen

Een wedstrijd op de Olympische Spelen zal volgens Van der Sar waarschijnlijk gespeeld worden op dubbel- of single-niveau. En inderdaad, zoals het verhaal gaat heeft iedere bowler zijn eigen bal: “Soms wel meerdere. Er zijn richtlijnen maar daarbinnen kunnen bowlers hun bal naar wens samenstellen. Naar het EK mochten de sporters zes ballen meenemen, aparte ballen voor strikes of spares”, aldus Van der Sar.

Prachtig podium

“We hebben nu 10.000 leden bij de bond, daarbuiten wordt natuurlijk ook veel recreatief gebowld. We zien een hoop activiteit op de banen in het weekend. De top die Europa doorreist is kleiner en bestaat uit een paar honderd man. De Olympische Spelen zouden voor ons een prachtig podium zijn om mensen kennis te laten maken met de nationale selectie van de sport, want iedereen kent het spelletje maar er zit meer achter”, besluit de topsportcoördinator van het Nederlandse bowlen.

Foto: still uit ‘The Big Lebowsky’