Binnenland

Holocaustoverlevenden raken volgend jaar zorg kwijt

22-06-2015 08:18

Zes overlevenden van de holocaust raken vanaf volgend jaar door bezuinigingen hun zorgpakket kwijt. Dit schrijft het AD. Mantelzorg is voor hen geen optie, omdat hun familie is uitgemoord in de Tweede Wereldoorlog.

In het Haagse Mr. Visserhuis woont Lynn Wallis, één van de holocaustoverlevenden die haar zorgpakket kwijtraakt. De hoogbejaarde is radeloos. Ze overleefde samen met een broer als enigen in hun familie de holocaust. Twee jaar lang zat Wallis in het beruchte blok 10 in Auschwitz, waar gruwelijke medische experimenten op haar werden uitgevoerd.

Na de oorlog bleek ze hierdoor geen kinderen meer te kunnen krijgen. Mantelzorg, de oplossing van het kabinet voor de wegvallende zorg, is hierdoor voor haar geen optie.

Toen de vrouw de brief kreeg alsook enkele telefoontjes over het wegvallen van de zorg na 31 december, reageerde ze: “Ik hoop dat ik het niet haal.”

De directeur van de zorginstelling is woest. “Of ik me zorgen maak? Dat is voorzichtig uitgedrukt,” aldus directeur Van den Bergh. “Dit zijn heel kwetsbare mensen. Allemaal hebben ze in een kamp of ondergedoken gezeten. Vaak overleefden ze als enige en als ze kinderen hebben, zitten die in Amerika of Israël.”

Het huis is nu voor Wallis aan het doorrekenen of het mogelijk is nog te kunnen rondkomen van haar pensioen als ze naast de huur ook de zorg zelf gaat betalen. Vijf andere bewoners zullen hetzelfde slechte nieuws krijgen. “Ik moet ze gaan vertellen dat de bescherming die ik ze oorspronkelijk bood, wegvalt,” zegt Van den Bergh tegen de krant. “Dat ze alles kwijtraken”.