Binnenland

Horrorvlucht Canarische Eilanden – Amsterdam met Arkefly

23-06-2015 09:56

Een vakantievlucht van Arkefly van de Canarische Eilanden naar Schiphol had maandag met veel problemen te kampen. Nederlandse passagiers spreken tegenover De Telegraaf van een ‘horrorvlucht’. Ze kwamen een dag later dan gepland aan op Schiphol.

De nieuwe Boeing 787 van Arke-moeder TUI moest 275 toeristen van Gran Canaria en Tenerife naar Amsterdam vliegen. Een TUI-bus reed door de pui van de vertrekterminal op Gran Canaria.

Na de tussenlanding op Tenerife hadden de generatoren niet genoeg stroom om de motoren te starten, waardoor lang moest worden gewacht en ook de airco het niet deed. “Het was ondraaglijk warm en benauwd, en we hadden niks te drinken”, zegt een passagier.

“Mensen werden onwel. Een stewardess opende een deur voor frisse lucht, maar toen rolde onbedoeld de glijbaan uit en konden we niet meer weg.”

Arkefly-topman Hans van de Velde laat weten dat de deur vanuit de cabine tegen de regels is opengemaakt, terwijl de glijbaan in de actieve stand stond.

“Zodra de bemanning terug in Nederland is, gaan we deze kwestie uitzoeken, want de vertraging kost ons kapitalen.”

De nieuwe Boeing 787 Dreamliner, waarvan Arke er drie van in de vloot heeft, kampt al sinds de oplevering met ernstige problemen. Zo is er sprake van een softwarefout waardoor de stroom kan uitvallen. Boeing werkt inmiddels aan een softwareupdate. KLM gaat pas vanaf oktober met de Dreamliner vliegen.

Anp/TPO