Binnenland

GroenLinks Amsterdam: weg met alle stedenbanden

24-06-2015 07:22

Volgens de Amsterdamse fractievoorzitter van GroenLinks, Rutger Groot Wassink, zouden alle stedenbanden die de hoofdstad heeft verbroken moeten worden. Dit zei hij dinsdagavond in het programma De Stelling van Amsterdam op AT5.

“Ik heb absoluut niet het idee dat een stedenband zorgt voor meer kennis over bijvoorbeeld het conflict. Ik ga zeker een voorstel indienen om al die stedenbanden te schrappen. We hebben er zoveel, waarvan ik me heel vaak afvraag wat het nou voor meerwaarde heeft,” zo zei Groot Wassink.

De hoofdstad heeft op dit moment ongeveer tien stedenbanden, onder meer met Riga (Letland), Bejing (China) en Casablanca (Marokko). Volgens een berekening uit 2013 van het tv-programma KRO Brandpunt kostten de stedenbanden de gemeente in vier jaar tijd 3,5 miljoen euro.

Het plan was om binnenkort ook een stedenband met Tel Aviv (Israƫl) en een samenwerkingsverband Ramallah (Palestina) aan te gaan. Dit plan lijkt nu echter van de baan, omdat coalitiepartner SP tegen is. Een stedenband met de Israƫlische stad zou volgens de socialisten polarisatie in de hand werken.