Politiebond: ‘Actie Tour de France geeft internationale aandacht voor onze zaak’

25-06-2015 12:49

De tweede etappe van de Tour de France wordt straks gedwarsboomd door boze politielieden. Ze willen een betere cao maar daar wordt geen gehoor aan gegeven; de agenten kregen al vier jaar geen loonsverhoging. Tijd voor hardere maatregelen, dacht ook Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP.

Waarom moedwillig een volksfeest verpesten, de Tour is toch fantastische reclame voor Nederland?

Van de Kamp: “We hoeven het helemaal niet te verpesten, het is heel simpel: mensen kijken ons boos aan maar zouden naar de minister (Van der Steur, red) en dit kabinet moeten kijken. We hebben keurige acties gevoerd, nu schakelen we om.”

“Politiemensen doen belangrijk werk. Zonder ons kan een evenement als de Tour niet eens doorgaan. Ik snap de publiekswoede over de actie wel maar de oorzaak ligt ergens anders. Als we met z’n allen nu de druk bij de minister leggen, dan hoeft het helemaal zo ver niet te komen.”

Maar het is nogal niet wat….

“Volgens mij moet iedereen eerst eens goed lezen wát wij gaan doen. We belemmeren de wedstrijd niet. Als het peloton eenmaal gestart is, hebben we een fantastisch evenement. Wat wij doen, is het startmoment vertragen, zodat er nationaal en internationaal aandacht is voor onze zaak. Dus is dit wel zo vreselijk als het lijkt?”

‘Houd de havens maar in de gaten de komende periode’

Uit wiens koker komt dit idee?

“Vanuit onze achterban. We hebben leden gevraagd een lijst met voorstellen te maken en dit idee heeft veel draagvlak. Politieagenten zijn er echt niet gelukkig mee dat ze dit moeten doen. Maar collectief actievoeren is een grondrecht en in Nederland zijn we vergeten wat zoiets kan betekenen: ongemak. Dat komt doordat werkgevers en vakbonden alles tegenwoordig heel netjes proberen op te lossen, maar in ons geval werkt dat niet meer.”

Als ik u zo hoor, dan is de kans dat het doorgaat best reëel?

“Het hoeft niet. Wij doen een actie-aanzegging, we zien een kabinet dat zich niet als werkgever maar als boekhouder gedraagt. Beleid kun je het amper meer noemen. Maar het gaat wel over de kwaliteit van onze samenleving! Het is geen kwestie van ‘niet kunnen’ maar van ‘niet willen’. De oplossing ligt in Den Haag, want er ís gewoon geld beschikbaar.”

En als de rechter nu anders beslist over de Tour-actie?

“Dat er een kort geding aankomt in de komende dagen, sluit ik niet uit. We hebben vaker met acties voor een rechter gestaan en soms winnen we dat, soms niet. Als een rechter oordeelt dat we dit niet mogen doen dan leggen we ons daar bij neer.”

Je kunt natuurlijk ook het grootkapitaal verstoren door in Rotterdam massaal vrachtwagens te controleren…

“Ja, de collega’s van de douane gaan iets dergelijks doen. Houd de havens maar eens in de gaten de komende periode. En geloof me: als we dat doen, spreekt iedereen daar weer schande van.”