Buitenland

Man onthoofd bij aanslag op gasbedrijf nabij Lyon

26-06-2015 13:45

Bij een aanslag bij een gasbedrijf in de Franse plaats Saint-Quintin-Fallavier nabij Lyon is vrijdag iemand onthoofd. Zijn hoofd werd tientallen meters van zijn romp gevonden aan een hek. Bij zijn hoofd zijn Arabische teksten en een islamitische vlag gevonden. IS heeft de aanslag opgeëist. Wanneer u dit liveblog wilt teruglezen, start u onderaan.

Update 16.56 – Onthoofde man was chef van dader

De man die vrijdag bij een aanslag op een chemiebedrijf ten zuidoosten van de Franse stad Lyon onthoofd werd teruggevonden, was bij een transportfirma de chef van hoofdverdachte Yassin Salhi. Dat heeft een regionale Franse omroep gemeld. Salhi werkte voor het bedrijf in Chassieu waar zijn slachtoffer chef was. Het lichaam werd op het bedrijfsterrein gevonden waar Salhi kennelijk een jihadistische aanslag wilde plegen, het hoofd werd naar verluidt door de dader(s) op een hek geplaatst. Salhi zou mogelijk met een medeplichtige een vestiging van Air Products in Saint-Quentin-Fallavier hebben willen laten ontploffen. Dat mislukte. Er vielen verder slechts twee lichtgewonden.

Update 14.46 – Slachtoffer werkte voor transportbedrijf

Het slachtoffer van de terreuraanslag op een gasbedrijf in de Franse plaats Saint-Quentin-Fallavier was een bedrijfsleider van een transportbedrijf. De man was toevallig op het terrein van het bedrijf om een bestelling af te leveren, meldt Le Dauphiné Liberé. Zijn lichaam werd onthoofd buiten het terrein gevonden. Zijn hoofd was op het prikkeldraad van het hek rondom het bedrijf geplaatst, samen met twee vlaggen van Islamitische Staat.

Update 13.42 Dader is 30-jarige Yacine Sali
De verdachte die werd aangehouden wordt al twee jaar in de gaten gehouden door de politie omdat hij ‘mogelijk zou zijn geradicaliseerd’. De man is dertig jaar oud en heet Yacine Sali. Hij zou een getrouwde man en vader van drie kinderen zijn.  Hij werd ingerekend door een brandweerman die snel ter plaatse was, aldus de Franse minister Bernard Cazeneuve. Salhi werd in 1980 in het Oost-Franse Pontarlier geboren. In de jaren voor 2008 lette de inlichtingendienst DGSE op hem omdat hij mogelijk met moslimextremisten sympathiseerde. Maar de speciale aandacht voor Salhi, zijn status ‘S’ (signalé et surveillé, gesignaleerd en in de gaten gehouden) verviel in 2008. Salhi had tot dusverre geen strafblad.

Update 13.10 Hollande: ‘Terroristische daad’
De aanslag op een gasbedrijf in de Franse plaats Saint-Quentin-Fallavier was een terroristische daad. Dat heeft de Franse president François Hollande vrijdag gezegd. Hij sprak over “een voertuig bestuurd door een persoon, mogelijk in het gezelschap van een ander, die inreed op dit bedrijf dat gasflessen bevatte”. Hollande zei dat voordat hij vertrok uit Brussel, waar hij de EU-top heeft verlaten. “Over de bedoeling bestaat geen twijfel: het was om een explosie te veroorzaken.” (ANP)

Update 12.30 Joram van Klaveren vraagt debat aan
Joram van Klaveren (VNL) heeft een debat aangevraagd n.a.v. de aanslag in Grenoble.

Update 12.16 – Hollande terug naar Frankrijk
President Hollande keert zo spoedig mogelijk terug naar Frankrijk.

Update 12.07 ‘Air Products beschuldigd van handel met Syrië’

De aanslag is gepleegd op een bedrijf, Air Products, dat eerder is door de Amerikaanse overheid beschuldigd van illegale handel met Syrië, schrijft het AD. Volgens het bedrijf zelf werden er geen handelsembargo’s overtreden en geen goederen geleverd aan de Syrische overheid.

Update 12.02 Tweede verdachte gedood
Volgens de Franse krant Le Parisien is de tweede verdachte van de aanslag in Grenoble gedood.

Update 11.59 ‘Alle seinen op rood’
Dauphiné Libéré meldt op basis van een bron binnen de Franse veiligheidsdienst dat “alle signalen op rood stonden” wegens dreiging van een actie van deze aard.

Update 11.48 Veiligheidsmaatregelen aangescherpt

Update 11.46 ‘IS eist aanslag op’
Volgens het AD heeft IS de aanslag opgeëist.

Update 11.41 Arabische schriften op hoofd
Volgens AFP zijn er Arabische schriften gevonden op het hoofd van het slachtoffer.

Update 11.37 Verdachte is bekende van veiligheidsdiensten
De verdachte is volgens diverse Franse media een bekende van de binnenlandse veiligheidsdienst. (ANP)

Update 11.32 Hoofd hangt aan hek
Rond 10.00 uur reed een man het terrein op. Daarna werden explosies gehoord. Het hoofd van het slachtoffer hing aan het hek van het bedrijf. Rond half twaalf werd de dader – rond de dertig – gearresteerd. (Dauphiné Libéré)

Update 11.27 Twee verdachten
Volgens de Franse krant Le Monde is er sprake van twee verdachten, waarvan één is gearresteerd.

Update 11.22 Verdachte aangehouden’
Het Franse persbureau AFP meldt dat er een verdachte is aangehouden:

Dit bericht wordt aangevuld