Buitenland

Turkse politie slaat Gay Pride Istanbul uiteen

28-06-2015 17:47

De Turkse politie heeft hard ingegrepen bij de jaarlijkse Gay Pride parade in Istanbul. Met traangas en waterkanonnen werd de menigte uiteengedreven, dat meldt persbureau Reuters. De Pride in de Turkse stad is niet nieuw, en werd de afgelopen jaren steeds succesvol gehouden. Dat het ingrijpen nu zou komen doordat de Pride in de Ramadan valt wordt door sommigen ook weersproken; ook eerder viel het feest middenin de Islamitische vastenmaand. Op Twitter circuleren inmiddels talloze foto’s van het politiegeweld.

‘Stop aanvallen op vreedzame pride-mars’

Het Amsterdamse PvdA-raadslid Emre Unver was een deelnemer van de Turkse gay-pride, zo weet het ANP. “Zonder enige aanleiding werden we uit elkaar gedreven, met de nodige ‘overtuigingsmiddelen’. Om ons hachje te redden zijn we in kleine straatjes gevlucht”, zei Unver. Volgens hem doen de organisatoren van het evenement nog een poging om de gay-pride zondag alsnog te houden.

Via Facebook liet de organisatie weten dat de gouverneur van Istanbul de homo-optocht plotseling heeft verboden, met als reden dat het in de islamitische heilige vastenmaand, de ramadan, valt. Maar vorig jaar vond de gay-pride ook plaats tijdens de ramadan.

De organisatoren riepen zondag de gouverneur via sociale media op om “zich te houden aan de grondwet van Turkije en de aanvallen te stoppen”. “Wij zijn hier, wen er maar aan, we gaan niet weg. Liefde overwint!”, schreven ze ook.

(TPO/ANP)