Binnenland

Amsterdam laat krakers vaak vrijuit gaan

30-06-2015 09:28

De groepen – veelal buitenlandse – krakers die geregeld panden in de hoofdstad bezetten, gaan te vaak vrijuit. Dit vindt de Amsterdamse VVD. Ook kunnen ze vaak niet aansprakelijk worden gesteld voor de door hun veroorzaakte schade.

Naar aanleiding van een recente kraakactie, waarbij zo’n 30 krakers panden op Prinseneiland en in de Jan Hanzenstraat kraakten, heeft de plaatselijke VVD nu een reeks vragen gesteld aan het college van wethouders en de burgemeester, schrijft De Telegraaf.

De VVD wil onder meer weten waarom de krakers niet onmiddellijk zijn gearresteerd. Ook vraagt de partij zich af of het college zich er bewust van is dat de eigenaren van de panden nu mogelijk met zeer veel schade worden opgezadeld.

De liberalen pleiten er verder voor dat de kosten van politie-inzet ook op de krakers worden verhaald.

“Kraken is een misdrijf en daar moet tegen worden opgetreden,” aldus raadslid Dilan Yesilgöz-Zegerius. “Ik wil dan ook dat het college in samenspraak met de driehoek komende acties in kaart brengt en tijdig ingrijpt. Voorts hoop ik van de burgemeester te horen of deze kraakacties onderdeel zijn van een georganiseerde actie van de kraakbeweging.

Yesilgöz-Zegerius wil ook van het college weten hoe vaak er een ’ongewenstverklaring’ is gegeven aan buitenlandse krakers en of dit enig nut heeft gehad.

Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt er in de hoofdstad niet ontruimd wegens leegstand. Bij vernielingen wordt geprobeerd de schade te verhalen. “Maar dat ligt in de praktijk vaak erg ingewikkeld” aldus de zegsman.