Binnenland

Nederland heet 242 Noorse criminelen hartelijk welkom

30-06-2015 18:11

De komst van Noorse gevangenen naar Nederland is definitief, dat meldt het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Vandaag ging de Eerste Kamer akkoord met het verdrag dat de komst van de Noren mogelijk maakt. Door de instemming met het verdrag zullen er 242 Noorse gedetineerden worden geplaatst in de locatie Norgerhaven van de penitentiaire inrichting in Veenhuizen. Begin juni gaf het Noorse parlement al het groene licht voor het verdrag.

Overschot aan cellen

De reden voor de internationale samenwerking is dat Noorwegen te weinig plekken heeft voor gedetineerden, terwijl ons land juist een cellenoverschot kent. Het verdrag geldt voor een periode van drie jaar, met de mogelijkheid om het telkens een jaar te verlengen. Door de overeenkomst tussen Nederland en Noorwegen blijft er voor 239 FTE aan werkgelegenheid behouden binnen het gevangeniswezen.

In Norgerhaven zal een Noorse directeur worden aangesteld, ook zal er een Noors regime gaan gelden. De rest van het personeel blijft Nederlands. De medewerkers in Veenhuizen krijgen opleidingen in het Noorse recht en de detentiecultuur, ook is er voor hen de mogelijkheid om een cursus Engels te volgen. Al in september worden de eerste Noorse gedetineerden in Norgerhaven verwacht.