Buitenland

Grieken slepen Griekenland voor rechter wegens het referendum

01-07-2015 20:42

Twee Grieken, een jurist en een ingenieur, hebben een juridische procedure aangespannen tegen het referendum dat premier Alexis Tsipras zondag wil houden.

De publieke omroep ERT meldde woensdagavond dat de klacht wordt beoordeeld door het hoogste rechtscollege, de Staatsraad. Die komt naar verwachting vrijdag in een speciale zitting bijeen voor een oordeel over de klacht.

De klagers stellen dat het referendum niet tot stand komt volgens de regels en dat de Staatsraad het daarom moet tegenhouden. Griekse media schatten dat ze weinig kans maken.

De links-radicale Tsipras is al bijna een halfjaar op confrontatiekoers met Europese geldschieters die de enorme Griekse schuldenlast financieren en daar economische hervormingen en bezuinigingen voor terugvragen. Tsipras vindt dat de schuldeisers onaanvaardbare eisen stellen.

Hij besloot plotseling het laatste voorstel voor een akkoord in een referendum voor te leggen. Hij vindt dat de kiezers het moeten afwijzen en herhaalde dat woensdag in een televisietoespraak.

Griekse media meldden overigens dat er fouten zouden staan in de vertaling van het voorstel dat de regering voor het referendum in het Grieks verspreidt.

Anp