Binnenland

Mitch Henriquez overleden door politieoptreden – Vijf agenten verdacht

01-07-2015 12:28

Met update – Mitch Henriqeuz is overleden door een zuurstoftekort.Het is aannemelijk dat dit door optreden van de politie komt.  Dat zei hoofdofficier Kitty Nooy van het Openbaar Ministerie (OM) woensdag tijdens een persconferentie in Den Haag. Henriquez was niet onder invloed van drank of drugs tijdens zijn arrestatie. De vijf betrokken agenten zijn nu officieel verdachte en op non-actief gezet.

Politie gaf verkeerde informatie aan Openbaar Ministerie

De politie heeft aan het OM gemeld dat Henriquez in de politiebus onwel zou zijn geworden. Die informatie leidde volgens Nooy tot het eerste foutieve bericht van het OM. Een dag later verscheen een tweede bericht op de website van het OM waarin er niet meer werd gesproken over het onwel raken in de politiebus. Op videobeelden was duidelijk te zien dat er iets aan de hand was met Henriquez vóórdat hij in de politiebus werd gelegd.

Henriquez werd zaterdagavond met geweld aangehouden bij een muziekfestival in Den Haag omdat hij volgens de politie riep dat hij een wapen droeg. Hij overleed een dag later in het ziekenhuis.

Van Aartsen roept op tot kalmte in de stad

Burgemeester Jozias van Aartsen noemt de gebeurtenissen ‘tragisch en schokkend’. “Als er fouten zijn gemaakt dienen er passende maatregelen getroffen te worden. Zo hoort dat in een rechtsstaat.” Tevens roept de burgemeester op tot kalmte in de stad.

Update 23.11 – Familie Henriquez:  politie handelde niet uit racistisch motief

De Haagse politie handelde zondag niet uit een racistisch motief bij de hardhandige aanhouding in het Zuiderpark van de Arubaan Mitch Henriquez, die daardoor overleed. Dat zegt zijn neef Alex Dijkhoff tegen de NOS. “Een van de agenten die betrokken was bij de aanhouding was ook Arubaans. Dus als je het mij vraagt, ik denk het niet.”

‘Politie heeft schuld’

Net als een zus van de overleden arrestant is Dijkhoff blij dat er snel duidelijkheid is gekomen over wat er met zijn neef is gebeurd. “We weten nu in ieder geval hoe het gegaan is. Dat was wat we al vermoedden; dat de politie schuld heeft aan dit zinloze geweld. Want het is niet anders dan dat.” Hij had niet verwacht dat het OM zo snel met conclusies zou komen.

Update 16.08 – Dubbele boodschap van korpsleiding Nationale Politie

Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie is geschokt door het nieuws over de dood en doodsoorzaak. Dat heeft hij woensdag laten weten in een verklaring.  “De politie zal alle medewerking verlenen aan het onderzoek door het Openbaar Ministerie naar wat zich heeft afgespeeld. De onderste steen moet boven”, laat Bouman weten.

Opmerkelijk genoeg nam Jannine van der Berg – lid van diezelfde korpsleiding – eerder op de dag al een voorschot op het onderzoek:

Update 13.42 – Politiebond ACP: ‘Zorg gaat uit naar betrokken collega’s’

De ACP in een tweeregelige verklaring aan het ANP: “Wij reageren inhoudelijk niet zolang het onderzoek nog loopt. We willen aangeven dat onze eerste zorg nu gaat naar de betrokken collega’s.”

Update 13.33 – GroenLinks wil uitgebreider onderzoek naar dood Henriquez

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil dat het onderzoek naar de dood van Henriquez wordt uitgebreid. Tegen het ANP zegt zij woensdagmiddag: “GroenLinks wil dat niet alleen de Rijksrecherche en het Openbaar Ministerie wordt betrokken bij het onderzoek maar ook de Nationale Ombudsman en de Inspectie voor Veiligheid en Justitie.” Ze wil weten of ‘hier sprake is van een incident of dat er structureel iets mis is bij de Haagse politie’.

Lees ook

TPO – SP wil weten waarom OM verklaring over dood Mitch Henriquez wijzigde

TPO – VIDEO – Arubaan overlijdt na aanhouding op Haags muziekfestival