Buitenland

Oekraïense soldaten beweren Russische basis te hebben ontmaskerd met drones

02-07-2015 15:39

Oekraïense soldaten van het Dnjepr-1 bataljon publiceerden op dinsdag 30 juni op YouTube een drone video waarin het bataljon beweert een geheime Russische militaire basis te hebben ontmaskerd. De militaire basis zou slechts een paar kilometer verwijderd zijn van de frontlinie, even ten zuiden van het stadje Sontsevo dat in handen is van pro-Russische separatisten.

Het Dnjepr-1 bataljon heeft op 20 mei en 4 juni twee dronevluchten uitgevoerd en het beeldmateriaal lijkt een mogelijke toename van militair materieel te laten zien op de geheime Russische basis. Zo laat het filmpje op YouTube zien dat er tientallen troepen op de basis zijn gestationeerd, evenals meerdere T-72 tanks en zware artillerie.

Minsk-2 akkoord gefaald

Volgens het Minsk-2 akkoord moeten zowel het Oekraïense leger als de pro-Russische rebellen zwaar materieel terugtrekken. Nieuwe oplaaiende gevechten, en nu een mogelijk ontmaskerde Russische basis, laten zien dat het tweede Minskakkoord wederom gefaald is. Dit wordt echter door Oekraïense of Europese autoriteiten liever niet hardop uitgesproken.

De locatie van de mogelijk Russische militaire basis bevindt zich op een belangrijke strategische plek, die tussen het rebellenbolwerk Donetsk en de op een na grootste stad in de Donbas regio Marioepol – dat in handen van Oekraïne is. Rebellenleider Aleksander Zachartsjenko is altijd heel open geweest dat Marioepol toegevoegd moet worden aan het rebellengebied. Enkele kilometers ten oosten van Marioepol wordt momenteel een hevige strijd gevoerd om het kustplaatsje Shryrokine.

Gelegen aan de Azov Zee is Marioepol van groot strategisch belang daar de stad beschikt over een haven met toegang tot de Zwarte Zee en ook over meerdere staal- en elektriciteitsfabrieken. Het is een fabrieksstad waar geld in omgaat, zelfs nu de frontlinie op slechts kilometers verwijderd ligt.

Nieuwe troepen en wapens

Om de stad Marioepol over te nemen lijkt een nieuw offensief op zijn plaats. Dit betekent wel dat de pro-Russische separatisten meer Russische hulp nodig moeten hebben. De vertoonde beelden in de dronevideo laten zien dat op de mogelijk Russische militaire basis weliswaar militair materieel en zware artillerie aanwezig is, maar het is onwaarschijnlijk dat dit voldoende is om een groot offensief te lanceren om de havenstad Marioepol aan te vallen en over te nemen.

Hoe dan ook, de grens tussen het rebellengebied en Rusland is open en zonder veel moeite kan Rusland gemakkelijk nieuwe troepen en materieel de grens over sturen.

NAVO-commandant Philip Breedlove liet afgelopen week weten dat er een ‘constante stroom’ van troepen en wapens over de grens van Rusland naar het rebellengebied gesignaleerd is.

De Russische president Vladimir Poetin heeft altijd ontkend dat er Russische troepen actief zijn in het oosten van Oekraïne.